Kosovska Mitrovica: Besplatni preventivni pregledi

U Kliničko bolničkom centru Kosovska Mitrovica i još stotinak zdravstvenih ustanova u Srbiji, održana je deveta akcija besplatnih pregleda.

Svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, bez  zakazivanja termina mogli su da  urade kardiološki pregled, laboratorijske analize holesterola i triglicerida i dermoskopski pregled. Odziv je,kao u tokom prethodnih akcija, veliki.

Besplatni preventivni pregledi,  građanima koji iz određenih razloga ne odlaze redovno kod lekara, daju mogućnost da se brzo i bez dodatnih troškova pregledaju kod specijalista.

Građani su prezadovoljni ovom akcijom,  pogotovu oni iz seoskih sredina kao i zaposleni koji najčešće nemaju dovoljno slobodnog vremena.

Preventivni pregledi imaju mnogostruki značaj, u prvom redu rano otkrivanje bolesti, pa lekari apeluju da se građani redovno odazivaju na ovakve akcije.

„Odziv je veliki, ljudima puno znače ovi pregledi, pogotovo što se obavljaju nedeljom, kada su slobodni. Ima i puno pacijenata bez zdravstvene knjižice, koja za ove preglede nije neophodna. S obzirom da su kardio-vaskularna oboljenja dominantna, imamo dosta pacijenata sa tim problemima“, rekla je dr Slađana Živković – KBC Kosovska Mitrovica.

A kada je u pitanju opšto zdravlje građana Kosovske Mitrovice dr Živković kaže, da je situacija zabrinjavajuća, pa stoga treba više raditi na prevenciji i uvesti redovne kontrole.

U okviru obeležavanja evromelanoma u ponedeljak, 21.maja u Srbiji će se obavljati besplatni pregledi kože u 25 gradova, u Kosovskoj Mitrovici pregledi će biti obavljani u Studentskoj poliklinici.

Ovogodišnja kampanja „Srbija ima problem sa rakom kože“ usmerena je na informisanje javnosti o neophodnoj i adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako se zaštititi od sunca, kako se zaštititi od veštačkih izvora ultravioletnih zračenja, pre svega u solarijumima.

 

Comments

Pročitaj još