“NATO ne planira smanjenje broja vojnika na Kosovu”

Komandant KFOR-a, italijanski general-major Salvatore Kuoči kaže da NATO alijansa nema u planu smanjenje broja vojnika ili promenu misije KFOR-a na Kosovu.

Kuoči u intervjuu Radiju Kontakt plus ,ističe da na Kosovu KFOR trenutno ima više od 4.000 pripadnika.

On je istakao da je KFOR uspešna priča za NATO, jedna od najdužih misija sa trenutno više od 4.000 pripadnika na terenu, koji dolaze iz država članica NATO-a i partnera Severnoatlanske alijanse.

„U ovom trenutku moramo potvrditi i istaći da NATO nema plan da smanjuje ili menja misiju KFOR-a na Kosovu. KFOR nastavlja da obavlja svoje zadatke u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN kao i prema vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova,“- navodi komandant Kfora.

On je ponovio da vojnici dolaze iz 28 NATO članica i partnera i da Kfor, kako kaže, nije vremenski već uslovno vezan, kako se ispunjavaju uslovi na terenu tako dolazi do promena stanja misije, kaže Kuoči.

„To znači da bilo kakva promena brojnog stanja ili misije se događa sa konkretnim promenama uslova na terenu i politička odluka dolazi od strane Severnoatlanskog saveta – NAC,“- ističe komandant KFOR-a.

Izvor:Radio Kontakt plus

Comments