Tači: Razgovarao sam s Vučićem, potpis za šest do 9 meseci

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je u Sofiji da je spreman na nastavak dijaloga sa Beogradom i da bi sporazum mogao biti potpisan za šest do devet meseci.

Tači je medijima kazao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Emanuela Makrona i premijera Bugarske Bojka Borisova, javlja reporter B92 iz Sofije.

Tači je na otvaranju samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji zatražio ravnopravan tretman Kosova i liberalizaciju viza, saopštio je njegov kabinet.

“Samit EU i Zapadnog Balkana je izuzetan zajednički uspeh, posebno za naše domaćine, bugarsko predsedavanje. Uspeh samita se zasniva na očuvanju angažovanja država Zapadnog Balkana putem sveobuhvatnog i ravnopravnog pristupa, kao i podrškom principa prema kojem ceo Zapadni Balkan uživa evropsku perspektivu”, kazao je Tači, javlja agencija Beta.

Kosovski predsednik je rekao da ima zadovoljstvo da potvrdi podršku Kosova za sadržaj izjave samita i prioriteta Bugarske.

“Mi u potpunosti podržavamo glavne principe pojačane saradnje, dobrosusedske odnose i potrebu održivog i obaveznog rešavanje nesporazuma”, kazao je kosovski predsednik i dodao da je Kosovo odlučno opredeljeno za te principe.

Kosovo je spremno da uđe u završnu fazu dijaloga sa Srbijom za postizanje pravno obaveznog sporazuma o normalizaciji odnosa i pomirenju, kazao je Tači.

“Dozvolite mi da podvučem potrebu za ravnopravna pravila igre, sada kada se krećemo ka daljem ostvarivanju tema o kojima razgovaramo na samitu, što u slučaju Kosova uključuje brzo okončanje procesa liberalizacije viza za što je Kosovo ispunilo svih 95 uslova”, kazao je Tači.

On je podvukao da ako se želi održivi uticaj u približavanju regiona, onda to treba da podrazumeva ukidanje barijera koje su trenutno prisutne i koje podrazumevaju priznanje diploma, uverenja i drugih dokumenata, smanjenje vremena čekanja na granici, saradnja u oblasti energetike, obezbeđivanje slobode kretanja ljudi u okviru regiona ukidanjem viza, ali i ostvarivanjem drugih obećanja koje je region ranije davao.

 

Izvor Beta, B92

Comments