Spasovdan u Visokim Dečanima

DEČANI- U Visokim Dečanima se obeležava praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, koji je ujedno i ktitorska slava ovog srednjovekovnog manastira. Liturgiju je služio vladika raško prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije.

U hramu SPC u Dečanima, služena je praznična liturgija povodom Spasovdana. Stotinak vernika sa Kosova i Metohije, ali i uže Srbije prisustvovalo je liturgiji koju je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-meohijski Teodosije.

“Ovu današnju liturgiju prinosimo Gospodu, kao što je Gospod prineo sebe nama”, kazao je vladika u besedi.

Nakon liturgije oko manastira održana je litija u kojoj su zajedno učestvovali sveštenstvo Eparhije, bratstvo manastira i vernici.

Među vernicima bio je i Dejan Pavićević, oficir za vezu Beograda u Prištini.

Spasovdan je jedan od 10 praznika posvećenih Hristu i praznuje se uvek četvrtkom, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, a manastir Visoki Dečani posvećen je Hristu Pantokratoru i Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznatom kao Spasovdan.

Praznična liturgija služena je jutros i u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."