Buduće srpske diplomate u dvodnevnoj poseti KiM

Polaznici Diplomatske akademije boraviće danas i sutra na Kosovu i Metohiji, a buduće diplomate, tokom dvodnevne studijske posete posetiće Veliku Hoču, Prizrensku bogosloviju, hramove Bogorodice Ljeviške i Svetog Đorđa u Prizrenu, kao i Zočište, Svete Arhangele, Visoke Dečane, Gračanicu i Pećku Patrijaršiju.

Posetu organizuju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Diplomatska akademija srpskog ministarstva spoljnih poslova.

“Tokom boravka na Kosmetu, buduće srpske diplomate imaće priliku da se upoznaju sa duhovnom i kulturnom baštinom i prirodnim lepotama naše južne pokrajine.” ovo u saopštenju navodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Domaćin ovogodišnjim polaznicima, kao i tri godine unazad – je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Željko Jović.

“Kontinuirana i temeljna edukacija mladih, sigurno je najbolji put da mi sutra imamo zdrave generacije koje će brzo zauzeti najozbiljnije funkcije u državnom aparatu Republike Srbije,” bile su ranije Jovićeve poruke ovim diplomcima.

“Fascinirani smo i duboko potreseni svime što smo videli dok smo ulazili na Kosovo i Metohiju. Gračanica i sve drugo što ćemo videti, mnogi po prvi put, ostavljaju dubok utisak na sve nas, a doprineće i jednoga dana kada budemo u prilici da branimo naše svetinje,“ rekao je u ime delegacije srpskih diplomata Slavoljub Carić u Gračanici tokom posete 2016.

“Srbi na KiM su nam pokazali koliko su srčani, koliko njihovo srce nije preraslo u led, da su apsolutno spremni za svaki životni poduhvat, da se ne boje nikakvih pretnji i da nema straha u njihovom životu,“ rekla je pre godinu dana rukovodilac Diplomatske akademije MSP Mirjana Milosavljević.

 

Izvor RTV KIM, Kossev

Comments

Pročitaj još