UNS sedmi put postavlja ploču kidnapovanim novinarima

UNS će sutra po sedmi put na putu Orahovac – Velika Hoča postaviti spomen ploču u znak sećanja na nestale novinare Radio Prištine Đuru Slavuja i Ranka Perenića.

Kako se navodi u saopštenju, UNS je šest puta postavio ploču s porukom “Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih”, i to će učiniti i sutra, jer je ploča ponovo uklonjena.

“Svaki put ploča je uklonjena, a poslednji put, u februaru ove godine, polomljena i odneta. Oko mesta na kome je bila razbacana je velika količina kostiju životinjskog porekla. UNS nastavlja da traži istinu o tome šta se dogodilo našim kolegama. Sutra ćemo, sedmi put, na putu Orahovac – Velika Hoča postaviti tablu sa istim natpisam”, navodi se u saopštenju.

UNS je naveo da je na radnom zadatku, od 1. januara do septembra 1998. godine, na Kosovu napadnuto 12 novinara i prevodilaca, dvoje je kidnapovano, a profesor, prevodilac i novinar Šaban Hoti je ubijen.

Udruženje je dodalo da osim za ubistvo Hotija, do danas niko nije kažnjen za kidnapovanje i napade na novinare na Kosovu.

Perenić i Slavuj kidnapovani su na putu prema manastiru Zočište.

Comments