U Prizrenu i ove godine Spasovdanski dani

Foto: spasovdanskidaniprizren.png

Od 16. do 17. maja u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu održavaju se”Spasovdanski dani”. Ovaj događaj održava se od 2015., a centralni deo je Spasovdan  – slava grada Prizrena.

Manifestacija počinje u sredu, u 17 časova. Otvoriće je izložba fotografija – Prizrenski vremeplov, autorke dr Aleksandre Novakov.

Posetioci će imati priliku da pogledaju fotografije mitropolita i episkopa Raško-prizrenske eparhije (1854-1941) i rektora Prizrenske bogoslovije (1871-1941).

Iste večeri biće predstavljena knjiga Petra Kostića – “Crkveni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX veku (sa uspomenama pisca)”.

U umetničkom delu programa učestvovaće hor učenika Srpske pravoslavne bogoslovije “Sveti Kirilo i Metodije”.

A u četvrtak od 9 časova – slavska liturgija u crkvi Svetog Spasa i otvaranje izložbe slika “Jesen u Prizrenu”, koje su slikali učesnici likovne kolonije u manastiru Svetih arhangela. Izložbu otvara iguman manastira, arhimandrit Mihailo.

Pored hora “Car Dušan” iz Štrpca, u umetničkom delu programa učestvovaće i muzička grupa “Sanvila”.

Organizatori Spasovdanskih dana su Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela i Dom kulture Gračanica.

Podsetimo, upravo je na crkvu Svetog Spasa prošle godine, posle trinaest godina od martovskog pogroma, postavljen krst, koji je izradilo i postavilo Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela.

Ovo društvo je i jedan od organizatora festivala srednjovekovne muzike „Medimus“ koji se takođe održava u atrijumu Svetog Spasa, kao i Svetoarhangelske letnje škole kaligrafije i istorije.

Izvor,Kossev

Comments

Pročitaj još