Opština Zvečan proslavila gradsku slavu

Povodom gradske slave opštine Zvečan „Sveti Đorđe“ u crkvi je služena sveta liturgija. Nakon liturgije obavljen je i čin rezanja slavskog kolača a organizovan je i slavski ruča u porti crkve Svetog Đorđa. Po blagoslovu eparhije raško-prizrenske, slava se proslavlja svake prve nedelje posle Đurđevdana.

Svetu liturgiju služio je protosinđel Andrej iz Prizrenske bogoslovije uz sasluženje monaštva iz raško-prizrenske eparhije.

„Molimo se Svetom Georgiju da nam pomogne da budemo hrabri, postojani u čuvanju onoga što je naše predanje, očuvanje onoga što smo dobili od naših otaca, pre svega Veru pravoslavnu a onda i našu nacionalnu svest, naš nacionalni identitet. Da se ne priklanjamo iz straha nekakvim pretnjama, nekakvih velikih sila jer one samo deluju da su velike i strašne, a propašće kao što je propala i turska carevina, kao što je propala rimska imperija, kao što su propale mnoge imperije u istoriji“, poručio je protosinđel Andrej.

Nakon liturgije usledila je Sveta tajna pričešća, posle koje je rezan slavski kolač. Meštanima Zvečana slavu su čestitali predsednik  Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević  i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.

„Slavu čestitam  sa jednom željom da u ovim teškim trenucima koji su se nadvili nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, da budemo jedinstveni, da budemo složni jer samo tako možemo prebroditi sve nedaće i sva iskušenja koja su pred nama“, rekao je Ivan Todosijević.

Slava opštine Zvečan je Sveti Đorđe ali se tradicionalno proslavlja prve nedelje po Đurđevdanu.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još