Zapad spremio Srbiji ucene, pritiske, nezavisno Kosovo i udaljavanje od Rusije?

 “Srpski telegraf” je objavio 11, kako je navedeno, “ključnih tačaka” dokumenta pod nazivom “Plan za podršku međunarodne integracije Kosova”, koji su u Vašingtonu usvojile zemlje Kvinte – SAD, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija.

U njima je, kako tvrdi list, do detalja razrađen plan pritisaka i ucena čiji je krajnji cilj slom Srbije, odnosno potpuna nezavisnost Kosova i odvajanje Srbije i Rusije.

Kao ključne tačke tog “vašingtonskog papira”, navedeni su potpuni suverenitet Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije, zatim, pritisak na sve članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, kao i lobiranje u UN i Savetu bezbednosti da se ukinu ili zatvore za javnost redovne sednice SB o Kosovu.

Tu su i namera da se suzbije svaka inicijative o podeli Kosova, oduzimanje svih mogućih izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, prijem Kosova u Interpol, Unesko, Savet Evrope, Svetsku carinsku organizaciju, kao i brutalni pritisci na zemlje koje razmišljaju da povuku priznanje Kosova.

Među tačkama tog plana je, piše “Srpski telegraf”, i sve veće uslovljavanje Srbije u otvaranju poglavlja u pregovorima u EU, pritisak na susedne zemlje da otvaranju bilateralne sporove sa Srbijom, pre svega oko granica, zatim, spinovanje afera protiv predsednika Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, kao i veće izdvajanje za korpus nevladinih organizacija koje se protive vlasti u Srbiji.

List piše da je sastanak zemalja Kvinte održan na dan vojne parade u Moskvi, da je neke detalje ovog plana otkrio šef diplomatije Ivica Dačić, a da su oni “gori” segmenti procureli iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, Dačić je rekao da je pre izrade plana napravljeno posebno telo – radna grupa za priznavanje i prijem Kosova u međunarodne organizacije, da je sastankom predsedavao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Metju Palmer, a da je dokument napravljen u saradnji sa Ketrin Bondi, službenicom u odeljenju za Kosovo, kancelarije za južnu i centralnu u Evropu, pri birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja.

On je objasnio da su prištinske vlasti angažovale lobističku agenciju iz Francuske. koju vodi jedan bivši francuski ministar spoljnih poslova. da im pomaže da dobiju što više priznanja.

“U posedu smo dokumenata koji govore kako će koja zemlja glasati i ko će im pomoći za svaku zemlju. Nemačka, Austrija, islamske zemlje… Kako će im pomoći pri glasanju, od Emirata se čak traži da oni plate zemljama koje nemaju para da dođu na konferenciju o članstvu u Interpolu, koja će se održati u Emiratima krajem godine, kako bi glasali za prijem”, rekao je Dačić, dodajući da Zapad forsira Prištinu da ne prihvata bilo kakve pregovore, osim o nezavisnosti.

Prema pisanju “Srpskog telegrafa”, Dačić je naveo tek deo onoga što Zapad sprema i što je dogovoreno na sastanku u Vašingtonu, koji je trebalo da ostane tajna, ali su ga otkrili prištinski mediji.

Prvobitna lista zahteva, pritisaka i ucena dodatno je proširena nakon najave da će saradnja Srbije i Rusije biti proširena, posebno u vojnom aspektu, što je rezultat posete predsednika Vučića Moskvi, piše “Srpski telegraf”.

Izvor: RTV, Tanjug

Comments