• Početna>
  • Vesti>

Jovanović u Prištini: Kako Srbija može dalje ako ne prihvati nezavisnost Kosova

“Ne znam kako Srbija može dalje ako ne prihvati da je Kosovo nezavisna država”, poručio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović u Prištini i dodao da ne vidi puno prostora za pregovore jer, kako kaže, ne zna o čemu bi se pregovaralo.

Predsednik Liberalno demokratske partije, Čedomir Jovanović sa potpredsednikom kosovske vlade i ministrom spoljnih poslova, Enverom Hodžajem učestvuje na konferenciji “Evropska perspektiva-normalizacija odnosa između Beograda i Prištine”, koju organizuje Kosovski demokratski institut.

Jovanović je na početku podsetio da je poslednji put bio u Prištini 2005. godine. Tada je u hotelu “Grand” razgovarao sa Hašimom Tačijem.

Predsednik LDP-a je tokom konferencije upitao zbog čega bi Priština formirala Zajednicu srpskih opština, ako Srbija “nije sprovela toliko sporazuma koje je potpisala”.

“Mislim da vam je mesto u Ujedinjenim nacijama, FIFA, UEFA…”, poručio je Jovanović

On je istakao da je uvek bio protiv dogovora koji bi podrazumevali podele u društvu jer je, kako kaže, svestan kakve bi to posledice ostavilo po region. Ističe da međusobno priznavanje nije realno, ne zato što on to ne želi, već zato što bi to izazvalo reakcije građana.

“Mene brine epilog razgovora koji će neko da potpiše i to će Ustav da verifikuje.”

Ističe da podržava unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji koji je pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kaže da je promenjena retorika, te da Aleksandru Vučiću nije problem da kaže da se čuo sa Hašimom Tačijem. Takođe smatra da se predsednik Srbije odnosi prema Kosovu bolje od predstavnika opozicije.

Jovanović ne veruje u pregovore koje vode pojedinci i dodaje da “mi razgovaramo sa Prištinom, a karatisti ne mogu u Novi Sad jer su u trenerkama kosovske države”.

“Ne vidim puno prostora za pregovore, ne znam o čemu bi moglo da se pregovara. Ne znam kako Srbija može dalje ako ne prihvati da je Kosovo nezavisna država. Ja znam da nije lako.”

On smatra da živimo u privremenom miru i da je samo pitanje vremena kada će izbiti novi rat. “Zato nam je potreban NATO.”

Kaže da se Srbima na Kosovu nikada nije pružila prilika da se sami organizuju.

“Rada Trajković je bila izdajnik. Ubistvo Olivera Ivanovića je tragedija. To je poruka da srpska država nije neprikosnovena.”

Komentarišući hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, Jovanović kaže da ne misli da je to bio dogovor Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Poručuje da je potrebno da se srpsko društvo suoči sa izazovima.

“Puno smo grešili. Bilo bi bolje da je srpsko društvo imalo više razumevanja za kosovsku tradiciju. Ne radi se ni o kakvim pregovorima. Izgubili smo manevarski prostor”, rekao je Jovanović.

Jovanović je u Prištini kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu jer “nije osudila zločin i bavi se politikom”.

Hodžaj: ZSO kost koju Kosovo treba da proguta

Potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kaže da su u pregovorima između Beograda i Prištine postignuti mnogi sporazumi koji su obimni i koji su delimično poboljšali život građana. Međutim, ističe da su “problemi između Kosova i Srbije istorijski”.

“Mi tražimo politički konsenzus za finalni dijalog, ali konsenzus nije postignut”, rekao je Hodžaj.

Kaže da postoji duboka podela oko dijaloga, te da je sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština veliki i bolan kompromis.

“To je kost koju Kosovo treba da proguta i koja je dovela do podela.”

Kaže da na Kosovu postoji politička volja za rešavanje problema, ali napominje da kada se govori o finalnoj fazi dijaloga, Kosovo očekuje priznanje od strane Srbije.

“Moja glavna poruka za gospodina Jovanovića je da Kosovo i Srbija treba da potpišu obavezujući sporazum koji bi značio međusobno priznavanje”, rekao je Hodžaj.

Smatra da je region postao šahovska tabla za Rusiju i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: RTV KIM

 

Comments

Pročitaj još