• Početna>
  • Vesti>

Apel Sabora SPC: Ne dajte saglasnost za otuđenje Kosova

Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije.  Priznavanje nezakonito proglašene nezavisnosti Kosova ugrozilo bi opstanak Crkve, naroda i doprinelo proglašavanju srpskih svetinja za kosovske ili albanske spomenike kulture, poručuju iz SPC.

Sabor SPC u apelu ponavlja jasan stav kada je u pitanju državno-pravni status  naše države na Kosovu.

„Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti“.

Iz Sabora SPC navode da je mir neophodan uslov da bi kosovsko-metohijski Srbi mogli da žive slobodno, bez straha za goli život i da pravda za njih istovremeno bude i pravično rešenje za tamošnje Albance i za sve zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji.

“Očuvanje Kosova i Metohije kao integralnog dela Srbije, po svim međunarodnim standardima, a ujedno u skladu sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, ne znači i konfrontaciju sa svetom već upravo afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje,”- navodi Sabor SPC u saopštenju.

Izvor:Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još