Kipar ne priznaje nezavisno Kosovo

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je da Kipar snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
 Anastasijadis je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je osnova za rešavanje pitanja Kosova rezolucija 1244 UN, navodeći da je kosovska jednostrana nezavisnost nezakonita sve dok je ta rezolucija na snazi.
On je naveo da su Srbija i Kipar prijateljske zemlje koje imaju duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske odnose.
Kiparski predsednik je rekao da je sa Vučićem razgovarao o evropskim integracijama Srbije, navodeći da Kipar snažno podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji.
“Imajući u vidu postignuti napredak, nemam nikakvu sumnju da je budućnost Srbije u Evropi”, kazao je on i dodao da je Kipar spreman da pomogne Beogradu i podeli iskustva stečena u procesu evropskih integracija.
Anastasijadis je izrazio nadu da će Evropski savet u junu izvršiti ozbiljnu evaluaciju napretka Srbije na putu ka EU i poslati Beogradu ohrabrujuću poruku.
On je zahvalio Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Kipra i naporima da se pronađe održivo rešenje za rešavanje tog pitanja.
Govoreći o “kiparskom pitanju”, Anastasijadis je rekao da je spreman da nastavi dijalog pod okriljem UN sa krajnjim ciljem da se pronađe konačno rešenje na osnovu evropskih tekovina.
“Moramo da pronađjemo konačno rešenje koje neće odmoći dvema nacijama koje žive na Kipru kako se ne bi stvorile prepreke i nepoverenje”, kazao je on.
Vučić: Prijateljstvo Srbije i Kipra potpuno iskreno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u odnosima Srbije i Kipra “nema previše interesa već iskrene bliskosti” što je kako je ocenio, retkost u međunarodnim odnosima.
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom u Beogradu kazao da je Kipar jedna od članica EU koja najčvršće i najsnažnije štiti međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije.
“U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju ali u našim odnosima sa Kiprom prijateljstvo je potpuno iskreno. Mi razgovaramo sa svima i trudimo se da imamo dobre odnose sa svima, ali gajimo poseban odnos prema zemljama i narodima koji su uz nas bili u najtežim trenucima naše istorije. Uveren sam da ćemo uvek moći da računamo na pravdoljubivost i podršku našeg prijatelja Nikosa koji nas perfektno razume i zato se toliko uzdamo u njegovu i podršku Kipra”, rekao je Vučić.
On je kazao da je sa kiparskim predsednikom razgovarao o Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije, regionalnim problemima, kao i o unapređenju bilateralne saradnje u narednom periodu.
“Potrudio sam se da predsedniku Kipra objasnim šta se dešava na Kosovu i Metohiji i u regionu i koliki je značaj očuvanja mira i stabilnosti. Govorio sam o dvostrukim standardima koji neretko važe za nas i neke druge, o evropskom putu Srbije za čiji smo nastavak dobili široku podršku Kipra”, rekao je Vučić.
On je najavio da će posetiti Kipar kao i da će tom prilikom pored Biznis foruma, biti verovatno održana i zajednička sednica vlada dve zemlje na kojoj bi bilo reči o saradnji u turizmu ali i o većem učešću kiparskih građevinskih kompanija u infarstrukturnim projektima u Srbiji.
“Naša trgovinska razmena mora biti veća, do sada smo imali značajna ulaganja sa Kipra u Srbiju ali očekujemo da budu još veća”, dodao je Vučić.
On je naveo da je Srbija veoma zainteresovana da kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije i izrazio nadu da će i Kipar svoje unutrašnje probleme rešiti mirnim putem na osnovu kompromisa.
“Zainteresovani smo za kompromis ali niko ne može jezikom ucena, pretnji i ultimatuma da razgovara sa nama. Mi ćemo nastaviti težak put ka EU, težak zbog poglavlja 35 koje postoji samo za Srbiju, koje nijedna druga zemlja nije imala, ali se nadam da ćemo naći neko rešenje koje će biti dovoljno nezadovoljavajuće i za Beograd i za Prištinu”, rekao je predsednik Srbije.
Izvor: RTS, B92

Comments

Pročitaj još