Vučić: Rusija će jasno izneti stavove o KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi da će Rusija nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije.

“Bez Rusije, bez saglasnosti Moskve je nemoguće, što je veoma važno i što sam rekao Putinu, da se dobije bilo kakvo rešenje”, rekao je Vučić nakon sastanka sa predsednikom Rusije.

Dodao je da će Rusija u tom smislu veoma pratiti sadržaje naših razgovora i svega što se zbiva i pravovremeno reagovati i na određen način koji ne znači direktne pregovore, jer ih, kaže Vučić, vodimo pod okriljem EU

“Ali na veoma aktivan i suštinski način učestvovaće u praćenju kompletnog procesa i odnosa Beograda i Prištine. Posebno uticaja međunarodnog faktora na to pitanje”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima srpskih medija koji su pratili njegovu posetu Moskvi.

Rekao je da je sa Putinom imao veoma dug, otvoren i iskren razgovor.

“Predsednik Rusije je imao strpljenja da sasluša sve ono što sam imao potrebu da kažem, objasnim i iznesem kao stavove Srbije o našem ključnom problemu, a to je KiM. Čini mi se da nikada duže nismo razgovarlu o odnosima Beograda i Prištine i odnosima unutar međunarodne zajednice. Naši stavovi se u mnogome poklapaju”, konstatovao je predsednik.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji i predsedniku lično za podršku koju je pružao Srbiji i ukazao na to šta je to što će se događati u narednom periodu.

“Ponovio sam nekoliko puta da je Srbija spremna na kompromis sa kosovskim Albancima, ali da nije i nikada neće biti spremna da prihvati sopstveno unižavanje i podoštavanje, potpuno rušenje međunarodnog prava. Mi ovde nismo istupali na način da bilo kome pretimo. Zamolili smo Putina da nam kao jedna od najvažnijih i najmoćnijih svetsih sila u UN i drugim organizacijama pomogne po pitanju rešavanja kosovsko-metohijskog problema”, rekao je Vučić.

Kazao je da znamo da je kompromis ono što želimo, ali je izrazio i svoju ličnu skepsu uz nadu da ćemo završiti stvari, zato što Albanci na suštinske kompromise nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su učetsvovali u protivpravnom pružanju podrške takozvanoj nezavisnosti Kosova.

“Mislim da smo se u tome dobro razumeli sa predsednikom Putinom”, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Comments