Apelom za KiM biće završeno zasedanje Sabora SPC

Apelom za Kosovo i Metohiju biće završeno prolećno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, piše današnji “Blic” i dodaje da je prvobitni tekst tog apela u toku zasedanja donekle izmenjen, tako da se, osim na međunarodne činioce, sada apeluje i na domaće političare da nikada ne daju saglasnost na otuđenje KiM.

Dokument je, prema saznanjima “Blica”, bio pripremljen već na početku zasedanja, on je pročitan pred arhijerejima i u njemu je bio uglavnom stav SPC koji je već ranije bio poznat i argumentovan.

Crkva se u tom tekstu nije povela za dnevnom politikom, već je pošla od odnosa kosovskih institucija prema Srbima i svetinjama.

Blic tako navodi da je Crkva istakla da nije za konfrontaciju s Evropom, ali je i ukazala na neslaganje u samoj EU povodom priznanja kosovske nezavisnosti.

SPC u tekstu navodi da ni priznanje nezavisnosti ni podela nisu rešenje, jer će dovesti do nestabilnosti u regionu i Evropi, dok bi se podelom automatski amputirao deo KiM, u kojem žive Srbi i gde su najvažnije crkve i manastiri.

U tom bi slučaju, kako se navodi u tekstu apela, srpska zajednica dobila “svoj deo”, a južni bi bio prepušten egzodusu, verovatno i pogromu sličnom onom iz 2004. godine.

Crkva smatra da treba nastaviti dijalog u Briselu, ali i poziva SAD i EU da više učine za poštovanje zakona i prava na KiM, jer, kako navode, tolerisanje bezakonja bio bi još jedan presedan koji bi nastavio dezintegraciju EU na nacionalnoj osnovi i ohrabrio separatizme.

U poslednjoj verziji apela u koju je Blic imao uvid, ne pominje se protivljenje podeli, već se insistira na tome da Srbija ne pristane na nezavisnost.

Poruke Crkve, međutim, kako navodi Blic, ostaju iste, bez obzira da li će tekst apela biti izmenjen, a to su – da Crkva nikada neće napustiti KiM i svoj narod, te da smatra da je Srbiji mesto u Evropi, ali kao dostojanstvenom članu, uz priznanje sopstvene teritorije bez obzira na samoproglašenu secesiju Kosova.

Izvor: Tanjug, TV Most

Foto: SPC

Comments

Pročitaj još