• Početna>
  • Vesti>

Džek Smit novi specijalizovani tužilac za zločine OVK

Američki tužilac Džek Smit novi je specijalizovani tužilac za zločine OVK na KiM, a na tom mestu zamenio je Dejvida Švendimena. Smit ima iskustva u istragama visokopozicioniranih funkcionera i u međunarodnim krivičnim istragama, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

“Zadovoljstvo mi je i počastvovan sam što mi je poveren ovaj izazov i cilj mi je da pomerim istragu unapred”, rekao je Džek Smit nakon imenovanja, navodi se na sajtu Specijalnog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da Smit ima iskustva u istragama visokopozicioniranih funkcionera i u međunarodnim krivičnim istragama.

Smita je na novu funkciju imenovao šef Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks). Iz Evropske službe za spoljne poslove je saopšteno da Evropska unija time signalizira kontinuiranu podrška radu Specijalizovanih veća i specijalnog tužilaštva.

“Obimna stručnost Smita i rukovodeća pozicija omogućiće mu da vodi istragu Specijalizovanog tužilaštva, kao i sve krivične postupke koji proizlaze iz njih”, napominje se u sapštenju.

EU takođe podseća da je Specijalizovano tužilaštvo osnovano u septembru 2016. godine, kako bi izvršilo istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podnetog u januaru 2011. godine.

Smit menja Dejvida Švendimen koji je na funkciji specijalizovanog tužioca bio tri godine, a tokom tog perioda njegova Kancelarija nije podigla nijednu optužnicu.

Džek Smit je trenutno potpredsednik i rukovodilac službe za suđenja Bolničkog udruženja Amerike, najvećeg nevladinog pružaoca zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama, a na toj funkciji se nalazi od septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva.

Od februara 2015. do avgusta 2017. godine Smit je bio Prvi pomoćnik američkog Saveznog tužioca i vršilac dužnosti Saveznog tužioca za distrikt Centralnog Tenesija.

Od 2010. do 2015. godine radio je kao rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao suđenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD.

Od 2008. do 2010. godine je radio kao koordinator istraga u Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda, čije je sedište u Hagu.

Na toj funkciji je bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Na tu poziciju došao je iz kancelarije Saveznog tužioca SAD za distrikt Istočnog Njujorka, gde je radio devet godina na raznim funkcijama, između ostalog kao šef Odeljenja za suđenja krivičnih predmeta i zamenik rukovodioca Krivičnog sektora.

Kao šef krivičnog odeljenja, Smit je rukovodio ekipom od oko stotinu krivičnih tužilaca koji su pokrivali više područja kao što su javna korupcija, terorizam, krvni delikti i organizovane bande, kao i privredni krinimal i složene finansijske zloupotrebe.

Pre nego što je postao pomoćnik američkog saveznog tužioca, Smit je pet godina radio kao pomoćnik Okružnog javnog tužioca u Tužilaštvu okruga Njujork, gde je bio član odeljenja za seksualne delikte i za porodično nasilje.

Primio je više priznanja tokom svoje karijere.

Među njima je nagrada direktora Ministarstva pravde SAD, zatim nagrada Glavnog tužioca SAD za izuzetna postignuća, nagrade Savezne advokatske komore za mlade savezne tužioce, nagrade Čarls Rouz Udruženja Istočnog distrikta, medalje Henri Stimson Advokatske komore njujorškog okruga, te je član programa Vaserštajn Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard i na Državnom univerzitetu Njujorka u gradu Oneonti, navodi se u saopštenju.

 

Izvor : TV Most / RTS

Comments

Pročitaj još