Uzurpirana imovina na KiM

Uzurpacija srpske imovine na Kosovu i Metohiji traje skoro dve decenije. Zbog toga je otvoreno više hiljada predmeta pred sudovima, a u Besplatnoj pravnoj pomoći klijentima savetuju da na svakih šest meseci u katastru provere da li se njihova imovina vodi na njih.

Kosovska Mitrovica, podeljeni grad. Ne deli je samo Ibar, podeljena je kada su Srbi iz južnog dela proterani, a njihova imovina oteta.

Zato dve kuće, restoran i drugu imovinu Slobodan Aksentijević od tada može samo krišom da obilazi.

“On je napravio neke falsifikovane papire, navodno kao da je kupio nešto i traži 40.000 evra da bi izašao iz te moje imovine, a ja para nemam, niti bih mu dao”, rekoa je Slobodan Aksentijević iz Kosovske Mitrovice.

Do imovine u južnoj Kosovskoj Mitrovici ne može da dođe ni porodica Spasojević.

“U mom stanu se nalazi neka žena i uzima kiriju za moj stan po 150 evra. Podneli smo tužbu za povraćaj imovine i da se vratim u stan, međutim, ništa nije odgovoreno”, kaže Branislav Spasojević iz Kosovske Mitrovice.

Jasmina Galjak iz Kosovske Mitrovice rekla je da su 1999. godine izašli iz stana zato što im je stan bio, kako kaže, uzurpiran. Obratila se Besplatnoj pravnoj pomoći jer sama nije mogla da se izbori.

Kako bi došli do imovine Srba mnogi Albanci ne biraju sredstva. Zbog toga pravni timovi koji rade na rešavanju sudskih sporova moraju da dokazuju da su Srbi pravi vlasnici otete nepokretnosti.

Drastičan primer uzurpacije i bezvlašća dešava se u selu Miroču kod Vučitrna.

“Problem u selu Miroču je to što je celo selo zauzeo jedan Albanac, uzurpirao je svu imovinu srpsku. Samo moja porodica, Miladinovići imaju negde 40 hektara”, kaže Milutin Miladinović iz sela Miroč.

Kada je došao da obiđe imanje, Ljubišu Miladinovića Albanci su brutalno pretukli.

“Oni se bogate na našem imanju, mi nikakvo pravo nemamo, niti imamo gde da se žalimo” rekao je Ljubiša Miladinović iz sela Miroč.

Zbog svih okolnosti i obima posla koji imaju pravni timovi u dokaznim postupcima, njihov rad, često kažu, podseća na Sizifov posao.

“Pojedinci sebi daju za pravo da prisvoje ono što nije u njihovom vlasništvu, institucije su te koje ne reaguju. Ne postoji mesto na teritoriji Kosova i Metohije gde Srbi nemaju uzurpiranu imovinu”, istakla je Miljana Cvetković iz Besplatne pravne pomoći.

I pored ogromne imovine na Kosovu i Metohiji, mnogi Srbi godinama žive na ivici egzistencije, jer im je ona oteta.

 

Izvor : TV Most /RTS

Comments

Pročitaj još