Helt: Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova

Nemačka podržava teritorijalni integritet Kosova i protiv je bilo kakve podele, rekao je ambasador te zemlje u Prištini, Kristijan Helt, koji smatra da Zajednica srpskih opština treba da bude formirana na principima odluke Ustavnog suda.

“Za mene su razgovori o promeni granice opasni i ja ih odbacujem”, rekao je Helt.

On je takođe naveo da Zajednica srpskih opština treba da se zasniva na principima odluke Ustavnog suda”, rekao je Helt upitan da li bi mogućnosti podele Kosova mogle biti deo ovog konačnog rešenja.

Nemačka, istakao je, podržava teritorijalni integritet Kosova.

Helt smatra i da će pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine biti jedini način da se reše otvorena pitanja, ali da sve zavisi od toga šta taj sporazum podrazumeva.

“Da bi Kosovo i Srbija mogli da se pridruže Evropskoj uniji, takav sporazum bi trebalo direktno da reguliše buduće kosovsko-srpske odnose, a ne da stvara nesigurnost koja bi kasnije predstavljala probleme unutar EU”, rekao je Helt u intervjuu za list “Koha ditore”, navedeno je u pres-klipingu Unmika.

 

Izvor : TV Most / B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."