Održana četvrta redovna sednica SO Zvečan

Budžet namenjen Opštini Zvečan je  diskriminatorski a međunarodni donatori jako malo ulažu u ovu opštinu, zaključili su danas odbornici Skupštine opštine Zvečan.

Oni su na četvrtom redovnom zasedanju pozvali  donatore da potpišu memorandum sa ovom Opštinom i da povećaju ulaganja.

Na današnjoj sednici gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković obavestio je odbornike o memorandumima sklopljenim sa međunarodnim donatorima .

“U toku je realizacija projekta sa organizacijom Fondacija Luksemburg Kosovo i trenutno se implementira u selu Žerovnica. U pitanju su fondovi namenjeni za domaćinstva od 2000 evra . Svaki potencijalni dobitnik ovog granta mora imati učešće od 10 posto i očekuje se da oko 40 domaćinstava budu dobitnici ove šeme” rekao je Janković.

On je napomenio da je memorandum potpisan i sa organizacijom “UNDP” .

“U pitanju je projekat od dve godine sa ukupnim iznosom od 120 hiljada evra. U pitanju su donacije za organizaciju civilnog društva . Takođe još jedan projekat od UNDP biće namenjen za kulturu i razvoj Opštine Zvečan . Zatim imamo Nemačku organizaciju “HELP” koja planira da vrši ulaganje u početne biznise sa vrednošću od 2000 evra” dodao je Janković .

Predsedavajuća SO Zvečan Biljana Jaredić naglasila je da i dalje postoji  problem da se budžetom  koji Priština odobrava  polazeći od toga da Zvečan ima  sedam i po hiljada stanovnika,  namire potrebe 17.000 žitelja, koliko ih ova opština realno ima.

“Jako je malo sredstava koja dolaze u Opštinu Zvečan i mi znamo da su građani nezadovoljni ali smo i mi kao Skupština i saradnjom sa centralnim institucijama i međunarodnim donatorima jer svakako Zvečan zahteva mnogo više investicija da bi smo bolje i lepše živeli” navela je Jaredić .

Comments

Pročitaj još