Guteres: Zabrinjavajuće ponašanje kosovske policije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres “zabrinut” je zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine kancelarije za KiM, Marka Đurića. “Zabrinjavajuće” ponašanje kosovske policije tokom te akcije, tvrdi Guteres. Šef UN je, u tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN, pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave. U poslednja tri meseca na Kosovo se vratile svega tri osobe.

“Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marka Đurića 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava”, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN, Antonija Guteresa.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN će tokom maja razmatrati ovaj izveštaj. Prethodnih nekoliko sednica najmoćnijeg tela svetske organizacije o Kosovo proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.

Guteres je, takođe, upozorio da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja “razlog za brigu” i pozvao na “detaljnu istragu” o tom događaju, navodeći da su potrebne “korektivne mere” vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je zabrinut i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova, Olivera Ivanovića, navodeći da “međusobne sumnje i osećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu”.

“Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, je kako se čini zapao u novi ćorsokak… Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi”, naveo je Guteres.

Generalni sekretar UN je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Guteres je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nastavili istragu o navodima vezanim za “nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim o0rganima”.

U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku suđenja pred Specijalnim sudom.

 

Izvor : TV Most / RTS

 

Comments