• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica bombardovanja SUP-a u Kos. Mitrovici: “Taj prasak se ne može izbrisati do kraja života”

Polaganjem cveća i paljenjem sveća, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena 19. godišnjica bombardovanja zgrade SUP-a kada su tri osobe ubijene, a više njih povređeno.  Na današnji dan pre 19 godina, kada je sa dva NATO projektila pogođena zgrada SUP-a,  poginuli su Milomir Aksentijević i Nenad Vitković, dok je teže povređeno sedam, a lakše pet pripadnika MUP-a. U obližnjim zgradama poginuo je jedan, a lakše i teže povređeno 25 civila.

Na spomenik stradalima cveće su položili rodbina, prijatelji, kolege, članovi SUBNOR-a , Udruženja ratnih vojnih invalida Kosovske Mitrovice i Udruženje ratnih vojnih veterana  Kosovske Mitrovice i Kosova i Metohije.

Predsednik SUBNOR-a  Kosovska Mitrovica Slobodan Bogićević istakao je da po 19-ti put odaju poštu poginulima, sa istim pitanjem – zašto?

“Oni su nastradali od strane NATO agresora, ni dan danas ne znamo zašto. Pitamo se zašto je bombardovana zgrada SUP-a i nedužni radnici na svom radnom mestu. Niko nam neće dati odgovor, ali mi uvek moramo tražiti odgovor – zašto? Neko mora da odgovara za ovo, kad tad” – rekao je Bogićević.

Naša sugrađanka koja živi u neposrednoj blizini  mesta gde je nekada bila bombardovana zgrada SUP-a, kaže da ni ona, niti bilo ko ko se tog dana zadesio tu, nikada neće zaboraviti taj trenutak

“Taj 2.maj ’99.godine, ne da se sećam, nego taj prasak živi u meni. Iznenadni, nenajavljeni… U stanu sam sa sinom i odjednom prasak kroz mozak, ne znaš ni šta ćeš ni gde ćeš… To živi, taj prasak živi u  glavi čoveka. Onda je nastupio strah. U komšiluku je bila baka sa unukom, ta devojčica je doživela šok. Verujem da niko ko je bio ovde, to ne može da zaboravi.To je trajno, to se ureže u mozgu kao prvo slovo, kao prva reč .. to je toliko jako bilo za mene, ja sam to tako ne ubeležila, nego to živi sa mnom. Taj prasak ne može da se izbriše do kraja života” –kaže ona.

Uprkos svemu, ostala je ovde.

“Pa nekako u meni živi to – moj teren, mog grad, moji ljudi i nikad se nisam  u tom strašnom periodu udaljila ni jedan sat. Tu smo bili jedan sin i ja, drugi sin mi je već bio u Hrvatskoj, tamo se isto dosta toga izdešavalo. I sad, volim ovaj svoj narod, svoj teren, ovo tlo gde živim” – rekla je ova Mitrovčanka.

Na mestu gde je nekada bila zgrada SUP u Kosovskoj Mitrovici koja je pogođena NATO projektilima danas se nalazi zgrada Filozofskog fakulteta.

Pre nekoliko godina u blizini mesta gde su stradali pripadnici MUP-a Srbije postavljeno je spomen-obeležje, na kojem je uklesano: “Ne umiru oni kojih se sećamo”.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još