Saopštenje upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa gradonačelnicima opština sa severa i dekanom Pravnog fakulteta univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, navodi se u saopštenju koordinatorke Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština Vinke Radosavljević.

“Sastanak je održan u skladu sa Delokrugom i mandatom Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kojim je predviđeno da postojeće administrativne strukture u četiri opštine na severu pružaju podršku Upravljačkom timu.

Na sastanku je dogovoreno da te opštine, kao i Pravni fakultet, angažuju svoje pravne stručnjake kako bi pružili ekspertsku pomoć pri izradi nacrta Statuta Zajednice srpskih opština, a dogovorena je i materijalno-tehnička podrška opština Upravljačkom timu, u smislu obezbeđivanja prostorija, kancelarijske opreme i drugih sredstava za rad” kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da je upravljački tim danas održao i prvi sastanak sa pravnim stručnjacima za oblast lokalne samouprave koje su delegirale četiri opštine sa severa i Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici.

Na  sastanku je bilo reči o načinu rada, organizaciji i drugim stručnim pitanjima u vezi sa izradom nacrta Statuta Zajednice srpskih opština.

“ Upravljački tim će svoj rad zasnivati isključivo na dogovorima postignutim tokom briselskog dijaloga Beograda i Prištine, uz uvažavanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i drugih demokratskih evropskih principa i vrednosti u ovoj oblasti. U skladu sa definisanim delokrugom i mandatom rada, Upravljački tim će se u daljem radu konsultovati  i sa predstavnicima OEBS-a, kao i nadležnom instancom institucija u Prištini” zaključuje se u saopštenju.

Comments