• Početna>
  • Vesti>

Predstavljena treća generacija stažista u javnim institucijama

Treća generacija mladih studenata i diplomaca iz manjinskih zajednica na Kosovu koji i ove godine, u okviru projekta Kancelarije za zajednice stažiraju u javnim institucijama,  danas je predstavljena u rezidenciji ambasadora Norveške koja je pokrovitelj ove akcije.

Ove godine pedesotoro mladih Srba, Bošnjaka, Aškalija, Egipćana, Turaka i Goranaca koji su pred kraj ili nedavno završili studije već mesecima stažiraju u javnim insitucijama Kosova na centralnom i lokalnom nivou.   Od januara, imaju priliku da svoja fakultetska znanja oprobaju u praksi.

Jedan od njih, student tehničkih nauka iz Gračanice Predrag Ristić, kaže da mu je ovaj program promenio život. Stažisti su se složili da je ovo jedinstvena prilika koju su dobili i da će im pomoći da se profesionalno ostvare, uz napomenu da im je ovaj program  stvorio mogućnost da ostanu na Kosovu.

Kako je rekao, domaćin svečanosti, ambasador Kraljevine Norveške u Prištini Per Strand Sjastad najvažniji zadatak za svaku zajednicu je  obrazovanje i  usavršavanje mladi.

“To je ključni faktor za jačanje privrede svake zemlje, pa i na Kosovu, kao i za tržište rada. Program stažiranja mladih se danas sprovodi u većini zemalja i dokazuje svoju vrednost.  Norveška, kao prijatelj Kosova i svih građana podržava jačanje ekonomije i obrazovanja u stvaranju dobrog i pravednog društtva za sve”, rekao je norveški ambasador u Prištini.

Zemenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić poželeo je stažistima uspeh, uz poruku da je obrazovanje životno pitanje i prilika da mladi iz svih zajednica na Kosovu postanu deo institucija.

“Naša je obaveza da učimo od onih koji nam pomažu, od naših prijatelja iz Norveške, ali  idrugih zemalja koje nam pomažu da prevaziđemo probleme”, rekao je Jevtić poručivši mladima koji će biti deo institucija i imati određene odgovornosti da svojim zalaganjem rešavaju  probleme u društvu.

Kosovski ministar javne uprave Mahir Jagcilar rekao je  da je mladima kroz ovaj program pružena prilika da steknu iskustvo i predstave probleme zajednica iz kojih dolaze.

Poslanica u Skupštini Kosova iz bošnjačke zajednice Duda Balje napominje da je često ono što se nauči na fakultetu drugačije u praksi i da rad u javnoj upravi nije lak posao.

“Volela bih ako ste naučili da budete kao lavovi i lavice kada je u pitanju posao koji obavljate. Nije lako funcionisati u multietničkoj državi” , rekla je  Duda Balje.

Ivan Milojević direktor Kancelarije za zajednice pri Kabinetu premijera Kosova, koja upravlja ovim projektom, kaže da je uvek teško izabrati, informisati i ispratiti kroz ovaj proces usavršavanje stažista.

“Čuli smo od zamenika premijera da je  zagarantovani procenat radnih mesta za manjinske zajednice u javnim institucijama deset odsto. Međutim, stvaran broj je oko četiri procenta, i to nešto manje od šest odsto u centralnim i 2,2 procenta u javnim preduzećima”, ističe Milojević.

Sada gradoančelnik Gračanice i nekadašnji direktor Kancelarije za pitanja zajednica koji je i pokrenuo program stažiranja Srđan Popović kaže da je za pripadnike nevećinskih zajednica potrebno prisustvo u javnim institucijama.

Svečanosti u rezidenciji norveškog ambasadora u Prištini priustvovalo je više stotina zvanica, među njima i dosta rukovodilaca kosovskih institucija koji bi uskoro trebalo da ponude nova radna mesta za mlade pripadnike nevećinskih zajednica, u skladu sa zakonom.

 

Izvor : RTV Puls

Foto : RTV Puls

Comments

Pročitaj još