Otvorena likovna kolonija u SKC Priština

U Srpskom kulturnom centru Priština danas je otvorena likovna kolonija sa temom “Stara Priština”.

Selektorski tim akademskih umetnika u sastavu Radica Inić, Nebojša Jevtić i Maja Todić odabrao je sedam umetnika koji će u naredna tri dana slikati stare delove grada.

Koloniju je otvorio Saša Ilić, rođeni prištinac koji je u Prištini živeo i stvarao do 1999. godine. Danas živi i radi u Kosovskoj Mitrovici. Ističe da je nostalgičan kada jeu pitanju rodni grad i da će i danas pokušati da na platnu prenese emocije koje ima.

“Ta nostalgija i danas tuče, izbija iz mene. Često dolazim, ali i dan danas kada krenem put Gračanice, bez obzira što je prošlo toliko vremena osetim nešto jako… Valjda je to tanostalgija,” kazao je Ilić.

“Slikaću prištinsku panoramu na jednom platnu, a na drugomću pokušati da naslikam spomenik. Jako mi je važno što samdanas deo ovoga, ne toliko zbog toga što učestvujem, koliko zbog toga što sam deo nekog novog početka u Prištini”, kazao je Đorđe Milanković.

Plan Danice Maksimović je da naslika neku baš staru ulicuili kuću, karakterističnu za vreme kada niko od nas nije biorođen.

“Sviđa mi se kako izgledaju te stare kuće, ulice popločane kaldrmom i pokušaću da to naslikam”.

Srpski kulturni centar je koloniju organizovao u saradnji sa Domok kulture Gračanica. Prema rečima Tijane Arsić, predstavnika centra, ovo je prva kolonija koju organizuje Srpski kulturni centar, zbog čega je posebno značajna, jer od ovog momenta počinje da se formira fundus centra.

“Pripremajući koloniju i birajući temu za rad izabrali smo da to bude stara Priština, a kad smo odlučivali o tome na umu smo imali Prištinu pre 1999. godine. Prištinu koju pamte Srbi koji su prognani odavde”.

Pored Saše Ilića, Đorđa Milankovića i Danice Maksimović, na koloniji učestvuju i Radica Inić, Maja Todić, Nikola Ilić i Stanka Popović.

Izložba njihovih radova, nastalih na ovoj koloniji biće organizovana krajem maja.

Comments

Pročitaj još