• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Ne verujem u političku volju Prištine, da je htela dosad bi formirala ZSO

“Ne verujem da postoji politička volja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština jer da su hteli, oni bi u prethodnih pet godina nešto uradili” izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je dodao da je ceo taj „manevar“ oko pokretanja procesa formiranja ZSO služio tome da se popusti  međunarodni pritisak koji je vršen na Prištinu.

Odgovarajući na pitanje novinara dokle je Briselski sporazum dobar za Srbe na KiM odnosno za Srbiju, Đurić je rekao da svakako umnogome dobar, čim Priština zazire da ga sprovede na terenu.

„Mislim da taj Sporazum a posebno ono što se odnosi na Zajednicu sprskih opština  a veći deo Sporazuma se i odnosi na to, dobro i za Srbe i za Srbiju na Kosovu i Metohiji. Nažalost, mislim da je to jedan od razloga zbog čega pojedini politički krugovi u Prištini misle da im ne odgovara sprovođenje tako nečega“ kaže Đurić.

Upitan da prokomentariše to što su kosovske vlasti usvojile  Platformu o ubrzavanju dijaloga u Briselu i njegovog privođenja kraju, nakon čeka bi Kosovo trebalo da bude primljeno u međunarodne organizacije, Đurić je irekao da nije nimalo iznenađen.

„EU treba da kaže šta misli o tom pitanju. Da li oni zaista misle da može da se pregovara ako neko unapred  kaže kakav ishod pregovora treba da bude.  Čemu onda pregovori“ upitao je Đurić.

 

Comments

Pročitaj još