Kosovska vlada usvojila Platformu za dijalog sa Beogradom

Kosovska vlada usvojila je danas Platformu za politički dijalog sa Beogradom i prosledila je parlamentu na usvajanje, objavio je portal Ljajmi.

Haradinaj je rekao da je bilo vreme da vlada parlamentu dostavi Platformu o dijalogu.

“Ova platforma sadrži preduslov koji izražava volju za dobre susedske odnose, poštovanje sporazuma, integraciju u EU i NATO. Takođe dijalog čini transparentnijim “, rekao je Haradinaj.

Kao važno, Haradinaj je izdvojio to što su u parlamentu zastupljene sve stranke, a što će omogućiti sveobuhvatnu raspravu o ovom dokumentu.

Kako je prenela Radio Slobodna Evropa, Haradinaj je rekao da će vlada poštovati ono što u vezi sa Platformom odluči parlament. Rekao je da je dijalog sa Beogradom iscrpljen, da više ne daje efekte tako da se, kako je kazao, mora ići u završnu fazu na čemu će Priština insistirati. Haradinaj je napomenuo i da će od poslanika zatražiti da raspravu o Platformi okončaju u određenom roku. Kazao je da je u toku realizacija sporazuma koji se odnose na primenu dela koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, te da je u postupku izrada Statuta ZSO.

“Sporazumom iz Brisela je predviđeno da se na kraju Statut uskladi sa Ustavom Kosova”, rekao je Haradinaj.

RSE navodi da se tokom dana očekuju razgovori sa kosovskim Srbima o ovom pitanju.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments