Srpska lista u Berlinu: ZSO u skladu sa Sporazumom

”Insistiramo na formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa potpisanim dogovorom u Briselu” – glavna je poruka delegacije Srpske liste u Berlinu

.Delegaciju Srpske liste čine predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, član predsedništva Srpske liste i potpredsednik Vlade Kosova u ostavci Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić i šef poslaničke grupe SL u Skupštini Kosova Saša Milosavljević, a koja se nakon Beča i razgovoru sa direktorom Austijske agencije za razvoj (ADA) gospodinom Martinom Ledolterom gde je dogovoreno da se u projekte ove organizacije uključe opštine na severu Kosova, kao i mogućnost pokretanja zajednikog projekta sa Ministarstvom za zajednice i povratak u cilju zapošljavanja mladih.

U Beču je delegacija Srpske liste imala sastanak i sa direktorom Kancelarije za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova gospodinom Tomasom Milmanom, gde je jasno poručeno da je cilj političkih predstavnika Srba na Kosovu mir i stabilnost.

Tokom prvog dana posete Berlinu delegacije SL razgovarala je sa gospodinom Tolksdorfom, šefom Odeljenja za proširenje EU pri Ministarstvu za ekonomske poslove i energiju, zatim sa gospođom Bekofen-Varnike u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj gde su teme na ovim sastancima bile ekonomija i načini rešavanja pitanja električne energije usled novonastalog problema zbog kojeg je posebno Nemačka pokrenula niz inicijativa za njegovo rešavanje.

Zajednica srpskih opština, trenutna politička situacija na Kosovu kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine bile su glavne teme sastanka delegacije SL sa gospodinom Helbahom, gospođom Stehr i gospodinom Abrahaom iz Kancelarije za spoljne poslove za Jugoistočnu Evriopu kancelarke Merkel. Na sastanaku je nedvosmisleno izražen stav da ZSO mora da bude uspostavljena u skladu sa Sporazumom koji je potpisan u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik SL Rakić je istakao da je događaj od 26. marta kada je brutalno napadnut mir i legitimni predstavnici Srba u velikoj meri narušio poverenje i da zbog toga očekuje da i Nemačka jasnim stavom i odnosom po tom i generalno pitanju vladavine prava jasno stavi do znanja nalagodavcima te akcije da se takve stvari ne smeju ponoviti i da odgovornost za taj događaj mora da postoji i da je odgovorni snose. ”Kada neko napadne mir, kada neko napadne legitimne predstavnike Srba na način na koji je to urađeno 26. marta, kada neko tretira glavnog pregovarača Srbije kao da je najgori kriminalac i terorista, onda je jasno kakvim sredstvima taj neko želi da dođe do svojih ciljeva. Mene međutim više zabrinjava ćutanje i blagi tonovi Međunarodne zajednice i zato je važno da i vi razumete koliko je to opasno.

Sa druge strane naš jedini interes je mir i stabilnost. Mi želimo da u Berlin dođemo i sastajemo se sa potencijalnim investitorima, a za tako nešto je potrebno da imamo stabilnost na Kosovu. Ono što je glavni problem jeste činjenica da na Kosovu nema snažnih i hrabrih lidera, dok sa druge strane Srbija i Srbi imaju Aleksandra Vučića i ja znam da vi ovde odlično znate koliko je to važno imati takvog lidera za partnera,” kazao je Goran Rakić.

Dalibor Jevtić je sagovornicima ukazao na to da je pravni okvir najvažniji deo u uspostavnjanju ZSO-a i da on podrazumeva da Vlada Kosova uskladi pravne akte kako bi se potpisani principi za formiranje ZSO i našli u samom Statutu. ”Dobra je odluka Prištine da aktiviranjem Upravljačkom tima započne proces implementacije Sporazuma o ZSO, ali od toga je važnije ili najvažniji pravni okvir jer mi ZSO ne želimo da imamo onako kako to stoji u Ustavu Kosova a koji se odnosi na Asocijaciju opština sa srpskom većinom jer zašto bi neko pregovarao u Briselu da dobije ono što već postoji.

Prvi Sporazum je inače ratifikovan u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom što je samim tim osnov za pravni okvir uspostavljanja ZSO u skladu sa potpisanim Sporazumom” rekao je Jevtić i dodao ”da je više hrabrosti i odlučnosti u Prištini, ZSO bi danas već bila formirana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokazao kako jedan lider svojom hrabrošću i odlučnošću doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu.”

”Dijalog nema alternativu i on mora biti nastavljen. Mi kao narod na Kosovu nemamo previše izbora, ali imamo jasne ciljeve a to su mir i stabilnost. Opština Štrpce je opštine u kojoj nema nikakvih međuetničkih problema. Razvili smo malinarstvo, razvićemo turizam. To su teme koje interesuju građane, a naša je obaveza da im obezbedimo normalan život. Zato je bolje razgovarati godinama nego se i jedan da sukobljavati. Srbi na Kosovu nikada nisu bili jedinstveniji i to ponajviše zahvaljujući gospodinu Vučiću. To je naša snaga danas kao što je i naša odlučnost da pomognemo da Kosovo bude bezbedno mesto za sve. Neka uzmu Štrpce kao model odnosa većinskog naroda prema nevećinskom narodu i uspeh je zagarantovan,” rekao je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Šef poslaničke grupe SL Saša Milosavljević je sagovornicima izneo podatak da je od 82 amandmana na različite zakonske akte u Skupštini Kosova svih 82 odbijeno u periodu kada je SL bila deo vladajuće većine. Taj odnos, kako je rekao Milosavljević, je pokazao koliko postoji animozitet prema Srbima i u instituciji Skupštine Kosova i to se mora promeniti ako iskreno žele da sarađuju sa SL.

Gospodin Helbah je izrazio snažnu podršku nastavku dijaloga i istakao da se svi postignuti sporazumi moraju poštovati i sprovoditi. On je pozvao predstavnike Srba da se vrate u Vladu Kosova i da na taj način pokažu da će se tamo boriti za sve stavove koji su iznešeni tokom sastanka a da će od Nemačke imati podršku.  ”Interes Nemačke je mir i stabilnost na Balkanu”, zaključio je na kraju gospodin Helbah.

Na kraju prvog dana posete Berlinu delegacija SL se sastala sa gospodinom Bodo Veberom iz Saveta za političku demokratizaciju i gospodinom Švarc-Šilingom, bivšim ministrom telekomunikacija Nemačke.

U nastavku posete Berlinu delegacija SL imaće danas niz sastanaka u Bundestagu.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još