• Početna>
  • Vesti>

Bombardovanje Sirije, reakcije: Srbija da se ne meša u sukob sila, Kosovo uz Trampa, Mej i Makrona

Rano jutros, SAD, Francuska i Velika Britanija napale su Siriju. Napad je odgovor na, kako se zvanično naglašava, upotrebu hemijskog oružja prošlog vikenda u istočnoj Guti sirijskih snaga i stradanje civila, kako tvrde zapadne sile. Gađana su tri postrojenja, rekao je ministar odbrane SAD Džejms Matis: Istraživački centar za hemijsko oružje u blizini Damaska, skladište hemijskog oružja u blizini Homsa i još jedno skladište hemijskog oružja, kao i važno komandno mesto kod Homsa. On je istakao da je napad planiran tako da uništi “postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja”, ali ne da izazove “nepotrebne civilne žrtve”. Reč je o “jednokratnom udaru” a dalji napadi zavisiće od poteza sirijskog predsednika Asada, rekao je ovaj zvaničnik. Sirijski izvori navode da je do sada ispaljeno već 110 projektila a da su tri osobe povređene. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva saziva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je na posledice nakon napada na Siriju. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je bombardovan glavni grad Sirije u trenutku kada je “dobio šansu za mirnu budućnost”. Sirijski mediji o vazdušnim napadima govore kao o “flagrantnom kršenju međunarodnog prava”, “varvarskoj i brutalnoj agresiji”. Na ulicama Damaska izbili su protesti zbog napada stranih sila. Građani nose sirijske zastave. Na fotografijama se vide i ruske. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na uzdržanost. Kakve su reakcije u Beogradu i Prištini?

Dok sa Kosova nepodeljeno stiže podrška osovini NATO-a, iz Beograda uopštene poruke o važnosti mira i osetljivosti teme, sa diskretnim podsećanjem na bombardovanje Srbije ’99. Komentari na društvenim mrežama i čitaoca vesti, sa druge strane su konkretni – od osude bombardovanja sa srpske strane, do podrške sa albanske. I jedni i drugi se podsećaju i na ’99.

Tači: Tramp, Makron i Mej imaju podršku svih koji smatraju da su teror i upotreba hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda crvena linija 

Kosovski predsednik  Hašim Tači prenosi poruku da Kosovo “snažno podržava odluku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske da napadne vojne ciljeve i oslabi sposobnost Asada režima da ponovo izvrši napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo”.

“Donald Tramp, Emanuel Makron i Tereza Mej imaju podršku svih koji smatraju da su teror i upotreba hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda, crvena linija”, napisao je Tači na Tviteru.

“Hemijski napadi na civilno stanovništvo su nehumana dela koja moraju da se okončaju. Uvereni smo da će zapadne i civilizovane vrednosti prevladati nad bilo kojim režimom,” takođe je saopštio putem Fejsbuka.

Haradinaj: Kosovo uz evrooatlantske saveznike

I Ramuš Haradinaj podržava bombardovanje Sirije.

“Kosovo stoji uz intervenciju evroatlantskih saveznika da zaustavi Asadov režim u Siriji. Napadi sa hemijskim oružjem protiv nevinih civila su neoprostivi a napori demokratskih zemalja da se uspostavi mir u ovoj zemlji je potrebna akcija,” napisao je Haradinaj na svom društvenom nalogu.

Pacoli: Kosovo rame uz rame uz slobodne zemlje

Šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli je rekao da Kosovo stoji “rame uz rame uz slobodne zemlje” i osuđuje akcije režima Asada koji, kako je napisao Pacoli, uzrokuje bol i tragediju sirijskog naroda.

“Vlada Republike Kosovo je izuzetno zabrinuta zbog upotrebe hemijskog oružja i sa žaljenjem i tugom reaguje na civilne žrtve koje je izazvalo. Napadi hemijskim oružjem predstavljaju ozbiljna kršenja prava na oružani sukob. Štaviše, međunarodna zajednica zabranjuje i sankcioniše upotrebu hemijskog oružja,” rekao je Pacoli.I kod srba , komentari …..

“Moje srce je uz Sirijce, nekako se već jednom mora stati jednostranim potezima velikih sila i rešenje tražiti u OUN-u. Čemu onda postoje Ujedinjene Nacije?!”; “To koliko su Švajcarska ili Švedska neutralne i gledaju svoja posla su priče za malu decu. Švajcarska je sve samo ne neutralna. Meni je Sirijaca žao iz humanističkih razloga jer ni jedna zemlja ne zaslužuje biti bombardovana, kao što nismo ni mi zaslužili biti bombardovani 1999” – komentarišu se vesti iz Sirije.

Neki od srpskih novinara podsećaju kroz serije fotografija civilnih žrtava na opasnost od nasilja i uz takve fotografije se šalje i poruka “Stop bombama”, “podrška Siriji”.  “Zašto intervencija na Siriju a ne bombardovanje Sirije”, jedan je od novinarskih komentara takođe.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još