Optužnice protiv Haradinajevih ministara

Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv dvojice ministara u vladi Ramuša Haradinaja – Besima Bećaja, ministra za inovacije, i Palja Ljekaja, ministra za infrastrukturu.

Besim Bećaj je, kako prenose prištinski mediji, optužen za krivično delo u aferi poznatijoj i kao “Pronto”.

Protiv Palja Ljekaja, podignuta je optužnica za proneveru i zlouptrebu službenog položaja dok je obavljao dužnost predsednika opštine Đakovica.

Podizanje optužnice za portal Koha.net potvrdio je specijalni tužilac, Faik Haljilji, koji je rekao da je optužnica protiv Ljekaja predata Osnovnom sudu u Đakovici.

Palj Ljekaj je dva mandata bio predsednik opštine Đakovica, od 2007. do 2013. godine kada je izgubio izbornu trku od Mimoze Kusari Ljilje.

Nakon toga izabran je za poslanika kosovske skupštine iz redova Haradinajeve ABK.

Nakon poslednjih izbora imenovan je na mesto ministra za infrastrukturu, u kosovskoj vladi.

Povodom podizanja optužnice, Ljekaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da “nikada nije radio drugačije nego u skladu sa zakonom i uz pomoć mnogobrojnih građana koji su profitirali od subvencija, koje je opština Đakovica delila”.

“Kao i uvek, nastaviću da budem na visini zadatka, kako bih ispunio naše obaveze spram građana i naše zemlje. Kakav god da bude epilog u organima pravosuđa, spreman sam da ga poštujem. Ali, nećemo stati sa našim poslom, i pored tendencija i presije”, naveo je Ljekaj.

Osim dvojice ministara sa optužnicama, jednog iz DPK i drugog iz ABK, sa optužnicom se suočava i ministar za ekonomski razvoj, iz redova ANK, Valjdrin Luka.

Luka se sumnjiči da je u svojstvu visokog zvaničnika u Ministarstvu za trgovinu i industriju, ali i u svojstvu šefa Agencije za promovisanje investicija 2014. godine, započeo procedure za obavezivanje sredstvima u vrednosti od 20.000 evra za NVO “Jakov Innovation Center” u kome je bio jedan od osnivača.

Premijer Ramuš Haradinaj je danas na pitanje da li će smeniti ministra Bećaja odgovorio da još nema zvaničan dopis da je protiv njega podignuta optužnica.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još