• Početna>
  • Vesti>

Jasmina Dedić: Osmaci u petak i subotu polažu probni test male mature

Osmaci svih osnovnih škola u Srbiji sutra i prekosutra polažu probni test male mature. Danas popodne svaka osnovna škola dobiće na sajtu testove, čiji rezultati neće biti javni, a što će biti jedan indikator kako će se oni na testu snaći, rekla je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić.

Osmaci sutra polažu matematiku, a u subotu srpski jezik i kombinovani test. “Ove godine u odnosu na prošlu je razlika u bodovanju, jer učenici na testu ove godine mogu dobiti 40, u odnosu na prošlogodišnjih 30, dok  60 maksimalnih poena mogu dobiti na osnovu uspeha iz osnovne škole” kaže Dedić.

“Moji savetnici i ja u razgovoru sa direktorima osnovnih škola i nastavnicima, apelujemo da taj probni prijemni bude kao pravi, da bi deca znala šta ih čeka na završnom ispitu, i imaju manje treme” kaže načelnica školske uprave..

Na Kosovu i Metohiji ove godine ima 1429 osmaka, što je 81 učenik više u odnosu na prošlu školsku godinu.

Prema informacijama načelnice školske uprave Jasmine Dedić i ove godine najveće interesovanje vlada za Medicinsku školu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još