Haradinaj: “SAD da pomognu u završnoj fazi dijaloga”

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je danas pozvao SAD da pomogne Kosovu da, kako kaže, u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine dođe i do međusobnog priznavanja, s tim što je ovog puta spisak prošio i na Nemačku i Francusku.

Kako piše portal GazetaExpres, Haradinaj je na okruglom stolu u organizaciji “FOL” Pokreta ponovio da je za završnu fazu dijaloga već tražio pomoć SAD.

“Ulazimo u završnu fazu dijaloga koja podrazumeva međusobno priznavanje. Tražio sam pomoć SAD”, rekao je Haradinaj.

Portal piše da je Haradinaj, međutim, primetio da će to biti teško ostvarivo u koliko se u dijalog ne uključe “donosioci odluka”, kao što su Tramp, Merkelova i Makron.

“Nikada nisam bio u potpunosti uveren da ćemo, kada sprovedemo sporazume – da pređemo u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih. Predsednik Tramp bi trebalo da ima vremena da se pozabavi Kosovom u završnoj fazi, kao i kancelarka Merkel i predsednik Makron,” rekao je Haradinaj.

Ukoliko se velike svetske sile ne uključe direktno u medijaciju, Haradinaj kaže ne očekuje da će u “završnoj fazi dijaloga doći do međusobnog priznavanja”.

Izvor: Tanjug

Comments