Jevtić sa Porfirijem: SPC važna za opstanak Srba

Nakon jučerašnjeg susreta sa predstavnicima Srpskog narodnog vjeća, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, danas se u Zagrebu sastao sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Sa njim je razgovarao o položaju Srba na Kosovu. Jevtić je istakao da sa SPC ima blisku saradnju jer kako je rekao „ Crkva je jedan od važnijih stubova opstanka Srba na Kosovu i posebno znači svakom Srbinu“. Izrazio je uverenje da je tako i u Zagrebu jer je srpski narod i te kako vezan za svoje svetinje.

Upoznao ga je da se predstavnici Srba na Kosovu bore da Crkva ima veća prava i bolji položaj i da se to radi na institucionalan način usvajanjem novog Zakona o verskim zajednicama, koji će Crkvi dati veća prava.

Jevtić je tokom sastanka rekao da je ova godina važna za rešavanje mnogih pitanja koja muče narod na Kosovu i da treba mudro pristupiti rešavanju svakog problema koji stoji na putu bolje budućnosti i, kako je rekao „važno je da znamo šta hoćemo a ne šta nećemo“ a kada je o životu Srba na Kosovu reč.

Mitropolita je informisao da je u Zagrebu čuo korisne informacije koje se na Kosovu trebaju primeniti kako bi se zaštitila prava nevećinskog naroda.

„Obradovao sam se Vašem dolasku i smatram da je jako važno što ste ovde da vidite kako funkcionišemo, kako bi kasnije govorili o životu Srba na mestima na kojima se odlučuje. Čuvajte nam Srbe na Kosovu i borite se za njih“, kazao je mitropolit Porfirije ministru Jevtiću.

Na kraju sastanka je zaključeno da se za bolji život Srba treba boriti na sve načine i istaknuto da će tako i biti ubuduće, navodi se u saopštenju.

 

Izvor : TV Most

Comments

Pročitaj još