Vučić: Ne govorim rečima pušaka kao što to govori Hašim Tači

Što se tiče izjava Tačija, ako ste u celini pročitali, tu se govori da je pre 19 godina skinuta granica između dve zemlje albanskog naroda. Ja bih pitao neke iz međunarodne zajednice šta o tome misle. Da li je Srbija zbog toga napadnuta 1999. godine? Što se mene tiče, ja ne volim da se bavim puškama i oružjem, to neka nastavi Tači da radi, ali onda to nisu radile njegove puške, već nečiji avioni. Ja da se junačim i da pokazujem ko je jači, stvarno mi ne pada na pamet i ne želim na takav način da reagujem​, ovo je odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na današnji govor kosovskog predsednika Hašima Tačija u okviru “Epopeje bici na Košarama – Dani orla”. 

Srbija se bavi politikom mira, i neće da se bavi puškama i oružjem, poručio je Vučić iz Mostara gde se danas sastao sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem u pripremi za otvaranje 21. Međunarodnog privrednog sajma. Srbija se kao zemlja partner na njemu  predstavlja kroz učešće više od 60 najjačih srpskih kompanija, kao i pratećim kulturnim programom.

“Što se Prištine tiče ne očekujem ništa, osim da glume ponešto, a suštinski ništa. Pet godina su mogli da pričaju priče, više ništa ne verujem. Doći će vreme kada će se videti šta je napravljeno po pitanju ZSO,” dodao je u odgovoru na novinarsko pitanje o Tačijevoj poruci iz Prištine.

Na pretnje iz Srbije biće odgovoreno kako smo odgovorili pre 19 godina – puškama, ranije danas, kako su preneli kosovski mediji, rekao je Tači.

Objasnio je kako i danas vidi aktivnosti OVK tokom devedesetih:

“Sećamo se slavnog rata momaka i devojaka koji su se u snažnom odzivu pridružili redovima Oslobodilačke vojske, nakon što je štab OVK objavio opštu mobilizaciju. Na Košarama je OVK posvedočila činjenicu da je ušla u višu fazu otpora. Sa ljudskim i tehničkim sposobnostima bila je u stanju da se suoči sa srpskim snagama u frontalnom ratu. Kao rezultat taktičke i strateške pripreme, sa aktima odlučnosti i hrabrosti bez presedana je postignuta istorijska pobeda – srušen je piramidni kamen koji je vekovima delio albanske zemlje.”

I pored ovih poruka, Tači istovremeno uverava da Kosovo nastavlja da” istrajava u cilju evroatlantskih integracija,” a da je “nezavisnost Kosova postala faktor mira i stabilnosti u regionu”.

 

Izvor: Agencije

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."