Šef kosovske tajne službe podneo ostavku

Dve sedmice od hapšenja šestorice turskih državljana ostavku je podneo i direktor kosovske tajne službe (KIA) Driton Gaši, piše prištinski portal “Zeri”.

Ostavku Gašija je tražio kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog hapšenja i deportacije šetorice turskih državljana koje je zvanična Ankara označila sledbenicima FATO pokreta Fetulaha Gulena.

Kako piše prištinski Zeri, Gaši je podneo ostavku kancelariji premijera i pozdravio se sa osobljem KIA.

Vest o tome, navodi se, potvrdila je portparolka vlade Donjeta Gaši: “Da. Ima nekoliko dana za primopredaju dužnosti”, rekla je Gašijeva kratko.

Prethodno je ostavku iz istog razloga, na zahtev Haradinaja, podneo ministar policije Fljamur Sefaj.

Zahtev Haradinaja da Sefaj i Gaši podnesu ostavke došao je dan nakon što je”šestorka” uhapšena i deportovana u Tursku.

Haradinaj je ostavke tražio zbog toga što je akcija hapšenja i deportacije turskih državljana izvedena u zajedničkoj akciji sa turskom tajnom službom, a da vladu, tj. njega o tome niko nije obavestio.

Međutim, Gašijevu ostavku u skladu sa zakonom o tajnoj službi treba da potpiše i predsednik Kosova Hašim Tačiji, koji je ranije rekao da nije saglasan sa promenom u vrhu KIA.

Inače, prištinski mediji pišu da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv KIA zbog deportacije šest državljana Turske, ali da ta istraga neće obuhvatiti i Tačija za kojeg se tvrdi da je znao za ovu akciju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nakon deportacije “šestorke” u dva navrata je javno zahvalio Tačiju na uspešno izvedenoj akciji.

Iz tužilaštva ne žele da komentarišu istažni postupak, a istraga je poverena tužiocu Aleksandru Ljumeziju za kojeg prištinski mediji kažu da je blizak Tačiju.

Ljumezi je ranije rekao da u ovom istražnom postupku niko neće biti pošteđen.

Nedugo zatim on se sastao sa Tačijem, a novinarima je nakon toga rekao da u razgovoru nije bilo reči o istraži vezanoj za deportaciju šestorice turskih državljana.

 

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još