• Početna>
  • Vesti>

Priština: Dok se ne izradi Statut ZSO neće biti sastanaka u Briselu

Cilj kosovske vlade je da okonča izradu Statuta Zajednice srpskih opština u naredna četiri meseca, što je rok koji im je zadao Brisel, piše prištinska Koha.

Iz kabineta premijera Ramuša Haradinaja tvrde, prenosi list, da do okončanja Statuta ZSO, nisu predviđeni bilo kakvi novi susreti u Briselu.

“Vlada Republike Kosovo namerava da okonča ovaj proces u skladu sa navedenim rokom. Nacrt će izraditi tim i sve dok nacrt ne bude gotov, neće biti novih sastanaka u Briselu”, rekla je portparol prištinske vlade Donjeta Gaši.

Brisel je Prištini zadao rok od četiri meseca za izradu Statuta ZSO, nakon što su Srbi, na zajedničkoj sednici u Kosovskoj Mitrovici zaključili da, ako Priština ne formira ZSO do 20. aprila, kada se navršava pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, onda će to oni učiniti sami.

Beograd, međutim, ne očekuje više ništa od Prištine kada je reč o ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je juče u Mostaru da su najave Prištine u vezi formiranja ZSO samo gluma do, kako je rekao, prvih važnih sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Arifi : Privatizacioni fondovi nikada neće biti deo dijaloga

Pregovarač Prištine u briselskom dijalogu Avni Arifi rekao je da Kosovo smatra da je neprihvatljiv zahtev Srbije da tema privatizacije bude deo briselskog dijaloga, prenosi Koha.

Arifi je ocenio da se Srbija takvim zahtevom “šali sa svojim građanima”.

Ta tema nikada neće biti deo dijaloga, rekao je Arifi.

To je šala da bi Srbiji poverovali da će ikada dobiti novac od Kosova, rekao je Arifi i naglasio da će Srbija davati novac Kosovu.

On je rekao da ratna ili druga odšteta koja je načinjena Kosovu može biti deo dijaloga, ali nikako privatizacioni fond.

Tahiri : ZSO samo u skladu sa odredbama Ustavnog suda

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri kaže da je uveren da će u dogledno vreme, kada radne grupe završe rad na Statutu Zajednice srpskih opština, i Srpska lista o tome imati pozitivno mišljenje, iako će on u potpunosti biti u skladu sa odredbama Ustavnog suda.

Tahiri je u intervjuu za prištinsku “Epoku e re”, rekao da je Srpska lista politički subjekat koji predstavlja interese srpske zajednice koja živi na Kosovo i deo je, kako kaže kosovskih institucija.

“Ipak, pitanje osnivanja Asocijacije je pitanje o čijim okvirima je odlučio Ustavni sud Republike Kosovo i ne može biti spoljnih zahteva ili klasifikacija koji nisu u skladu sa onim što je odredio Ustavni sud”, rekao je Tahiri.

Veruje, kaže, da osnivanje ZSO treba posmatrati kao mogućnost za efikasniju opštinsku saradnju između članova srpske zajednice i da u tom smislu nema razloga za uznemirenost.

“Uveren sam da i Srpska lista u suštini zna šta je zaista u interesu srpske zajednice, stoga se nadam da će u dogledno vreme kada radne grupe sastave statut Asocijacije, i Srpska lista imati pozitivno mišljenje”, rekao je Tahiri.

“Kosovu ne treba više Euleks”

Tahiri tvrdi da kosovski pravosudni sistem ima kapacitete da započne s vršenjem svojih dužnosti u skladu sa zakonom, bez potrebe za izvršnom misijom, kao što je Euleks, piše prištinska Epoka e Re.

Tahiri tvrdi da je u proteklih sedam meseci na Kosovu prisutan veliki angažman u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, prenosi Unmik u svom pres klipingu.

Kako je naveo, rezultat te dinamike su ispunjene obaveze koje proističu iz evropske agende i koje imaju uticaj na proces vizne liberalizacije.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Tahiri je rekao da će se angažovati u tom procesu kako bi se završilo s potpunom pravnom sigurnošću, kako bi se saznala “istina o čistom ratu OVK”.

 

 

Izvor : TV Most / Tanjug / FoNet

Comments

Pročitaj još