• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Banović Strahinja” Narodnog pozorišta u Prištini 12. aprila u Gračanici, dan kasnije u Zvečanu

Predstava “Banović Strahinja” u režiji Nebojše Bradića biće odigrana  u četvrtak, 12. aprila u 20 časova u Domu kulture u Gračanici.

Prva repriza igraće se u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu 13. aprila, a predstava će potom biti izvedena u čast nagrađenih na festivalu “Pozorišno proleće” u Šapcu 23. aprila. Svoju beogradsku premijeru imaće 25. aprila u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Predstavu “Banović Strahinja”, po tekstu Borislava Mihailovića Mihiza, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta, režira Nebojša Bradić.

“Priča je to o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje. U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica ‘Učini kao Strahinjić!’ i ona još uvek ima snažno etičko uporište”, rekao je reditelj Nebojša Bradić o motivima zbog kojih se odlučio da u Gračanici postavi, po njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

U predstavi nastupaju Nebojša Đorđević, Milan Vasić, Zoran Karajić, Igor Damnjanović, Milena Jakšić, Anika Grujić  i Dušan Simić. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica.

 

Comments

Pročitaj još