Novosti: Sufler iz Rambujea pravi lažnu ZSO

Prištinske vlasti nameravaju da ključnu ulogu i konačnu reč u formiranju ZSO daju predstavnicima kosovskih Albanaca i da što više umanje uticaj Srba, proizlazi iz plana koji su prosledili zemljama EU i Americi, a u koji su “Novosti” imale uvid.

Reč je o dokumentu na koji se pozvao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, i za koji je rekao da “nije ništa do obesmišljavanje prethodne tvrdnje privremenih institucija u Prištini da će formirati ZSO”.

– Priština nema nameru da osnuje ZSO – poručio je Đurić i kazao da će Srbi raditi na Zajednici “onako kako je to predviđeno Briselskim sporazumom”.

Dokument pod nazivom Radni mehanizam za ASO (Asocijacija srpskih opština) predstavljen je krajem prošle nedelje stranim diplomatama i predviđa da delovanje ovog “mehanizma” nadzire predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj.

Prema tom papiru, Radni mehanizam bi trebalo da čine Izvršni odbor, Tim za upravljanje i Nacionalni konsultativni tim.

Izvršni odbor bi trebalo da vodi glavni pregovarač Prištine za tehnički dijalog Avni Arifi, a njegov zadatak bi bio da “prati učinak tima za upravljanje, osigura koordinaciju sa Briselom i sprovođenje sporazuma u potpunom skladu sa ustavom republike Kosovo”. Među članovima tog odbora IO je i Meliza Haradinaj, rođaka prištinskog premijera Ramuša Haradinaja i njegova savetnica za spoljne poslove. Ona je članica njegove partije, a postdiplomske studije završila je na Oksfordu, nakon čega se vratila na Kosovo, i uključila u politiku.

Pored nje tu su i Alban Dermaku, Selim Selimi, Besnik Tehiri… On je istovremeno i član Konsultativne grupe koju će takođe formirati prištinska vlada. To telo, kako namerava Priština, trebalo bi da se “formira odlukom Vlade i da izradi projektne zadatke Tima za upravljanje”. Njegovi članovi bili bi gotovo isključivo predstavnici albanskih političkih stranaka i institucija tzv. države Kosovo, uključujući i “ustavni sud”.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je da Beograd ima informacije po kojima vlasti u Prištini nameravaju da promene etničku strukturu nekih opština sa srpskom većinom južno od Ibra. Prema njegovim rečima, oni planiraju da pokušaju da otkupe srpska imanja kako bi podstakli iseljavanje Srba. Kao primer takvih opština Đurić je naveo Klokot i Novo Brdo.

Pominje se i “očuvanje duha ustava”, a upravo je pozivanje na neusklađenost sa najvišim aktom tzv. države Kosovo dosad bio izgovor Prištine da ne osnuje ZSO.

Đurić je, komentarišući ovaj dokument, rekao da “Priština, umesto da radi na formiranju ZSO, osniva neka upravljačka tela, koja ne predstavljaju ništa drugo nego odbor za tutorstvo nad predstavnicima srpske zajednice”.

Kao primer loših namera Prištine, šef Kancelarije za KiM naveo je to što plan predviđa i Upravljački tim u čijem radu bi učestvovalo četvoro Srba, od ukupno 12 članova, što je u suprotnosti s Briselskim sporazumom.

U tzv. Nacionalnoj konsultativnoj grupi, prema planu Prištine, Srba ne bi ni bilo. Nju bi činili Albanci iz nekoliko organizacija i prištinskih institucija i jedan “međunarodni stručnjak”. To je, kako saznajemo, Mark Veler, koji je svojevremeno bio ključni savetnik Prištine na pregovorima u Rambujeu, kao i tokom Ahtisarijeve misije.

Prema Đurićevim rečima, Priština bi trebalo da razmisli “kako da menja svoj ustavni okvir da bi mogli da uspostave pravu, a ne lažnu ZSO, onako kako je oni zamišljaju”:

– Taj odbor za implementaciju je definisao nešto potpuno drugo u odnosu na ono što piše u planu Prištine – da Zajednica upravlja ekonomijom, zdravstvom, školama, urbanim i ruralnim planiranjem, bezbednošću, izborom komandanata policije – rekao je Đurić, koji je, kako je sam rekao, pesimista po pitanju eventualnog pritiska međunarodne zajednice da se taj proces podstakne.

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još