• Početna>
  • Vesti>

Kozarev u Gračanici: Verujemo u Vaskrs snage našeg jedinstva

Verujemo u Vaskrs snage našeg jedinstva na Kosovu i Metohiji, koje je naše najskuplje mesto i najsvetije sabiralište, rekao je u Gračanici zamenik direktora za KiM Dušan Kozarev.

Proslavljanje praznika Vaskrsenja Gospodnjeg na centralnom Kosmetu, započeto je pnoćnom Vaskršnjom liturgijom u manastiru Gračanica, koju je u prisustvu oko pet stotina vernika , služio Vladika raško- prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije.

Vaskršnjoj liturgiji prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, koji je svim pravoslavnim vernicima uputio čestitku povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

„ Na najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, koji nas uči onome u šta verujemo, a to je večni život, nema boljeg mesta da se bude noćas nego što je Kosovo i Metohija“, kazao je Kozarev, podsećajući da je direktor Kancelarije za KiM Vaskrs diočekao u manastiru Banjska.

Kozarev je kazao da je u trenutku kada nam dolazi period teških iskušenja i testa naše velike snage po pitanju Kosova i Metohije, najvažnije jedinstvo .

„Potrebna nam je velika snaga i puno jedinstva, državnog, narodnog i crkvenog. Tu smo i da ponovimo, da smo kao narod i kao država zainteresovani za mir, za hrišćanske vrednosti, slobodu i da pružamo ruku prema svima koji žele normalan razgovor i konstruktivni dijalog i da će to tako i ostati, ali i da smo spremni da se odbranimo od svakog zla“, poručio je Kozarev.

Nakon liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica Njegovog svetosti patrijarha srpskog Gospodina Irineja u kojoj se između ostalog kaže da „Kosovo i Metohija nije samo parče teritorije, već je ono suština identiteta i osnovna duhovna i istorijska vertikala, na kojoj smo zasnovani kao narod“.

Nakon bogosluženja, proslava Vaskrsa u srpskim sredinama na centralnom Kosmetu nastavlja se Vaskršnjim saborima, a ove godine glavni Vaskršnji sabor održava se u porti crkve Sv. Vavedenja Gospodnjeg u Lipljanu.

 

Izvor : Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još