Ambasador Slovenije u poseti Opštini Gračanica

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovenije na Kosovu Bojanom Bertoncelji, sa kojim je razgovarao o trenutnom stanju opštine.

Prdsednik opštine Srđan Popović ističe da je razgovor bio konsruktivan i konkretan, te da se na sastanku govorilo o problemima sa kojima se suočavaju Srbi iz opštine Gračanica, o uspesima i izazovima sa kojima se opština susretala, kao i o budućim razvojnim planovima.

„Veoma je bitna želja da Ambasada Slovenije učestvuje u nekoliko projekata koji su dosta bitni za opštinu Gračanica. Drago mi je što podržavaju projekat o urbanizaciji, novog izgleda Gračanice. Sarađivaćemo na još dva prokjekta to je „Šild“ festival i pomoć našim pčelarima, Slovenija ima dosta iskustva što se tiče pčelarstva“, kazao je Popović.

„U razgovoru sam istakao da osnivanje Zajednice srpskih opština nije nikakva pretnja već potreba mi samo želimo da se sprovede ono što je zacrtano i potpisano u Briselskom sporazumu“, naveo je Popović.

Ambasador Slovenije, Bojan Bertoncelji pozitivno je ocenio rad Opštine istakavši da „sve onošto predstavnici opštine Gračanica rade je veoma pozitivno, vaš predsednik se trudi da stvori velike mogućnosti za poboljšanje života“.

„ Meni je drago što Slovenija sarađuje sa Opštinom Gračanica na projektu Urbanizacija Gračanice i arhitektonskih rešenja za budući izglede Gračanice. Želimo da dođe do saradnje i u par drugih projekata koji se odnose na turizam i kulturu, konkretno radimo na tome da slovenačke grupe budu učesnici festivala „Šild“, to je jedan veoma značajan događaj za Gračanicu. Želeo bih da napomenem da želimo da sarađujemo i sa udruženjima pčelara iz opštine Gračanica“ kazao je Bertoncelji.
„Stav Slovenije u vezi političkih dešavanja je poznat, mi podupiremo dijalog između Beograda i Prištine kao jedini pravi mehanizam koji nema alternativu i koji nudi moguđnost za bolji život svih. Nadam se da ćemo u skorijem periodu videti rezltate, a to je da sporazumi koji su potpisani budu i sprovedeni“ zaključio je on.

Na sastanku je istaknuta snažna podrška Ambasade Slovenije u procesima razvoja i jačanju kapaciteta ove lokalne samouprave.

Comments

Pročitaj još