Ministar kosovske policije podneo ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju, saopštila je Alijansa novo Kosovo, čiji je kadar Sefaj.

U saopštenju se navodi da je on u pismu ostavke detaljno informisao premijera Kosova Ramuša Haradinaja o procesu deportacije šest turskih državljana u Tursku i o svom uključivanju u ostvarivanju zakona u tom procesu.

Prema saopštenju, Sefaj nije bio faktor odlučivanja i samo je primenio zakon u vezi sa zahtevom Kosovske obaveštajne agencije (KOA), institucije koja po Ustavu procenila da turski državljani predstavljaju opasnost po bezbednost Kosova.

“Ministar Sefaj nije znao šta predstavljaju te ličnosti, već je samo primenio zakon koji se aktivira u slučajevima kada Kosovska obaveštajna agencija oceni da se dovodi u pitanje bezbednost države Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Kosovska obaveštajna agencija zakonom obavezna da izveštava premijera o tom procesu i da treba rasvetliti da li se to dogodilo ili nije.

“Alijansa novo Kosovo visoko ceni rad i angažovanje Sefaja na primeni zakona i zaštitu Ustava Republike Kosovo, kako u slučaju pritvaranje i proterivanja (direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju) Marka Đurića koji je protivzakonito ušao na teritoriju Kosova, tako i u mnogim drugim slučajevima gde je pokazao visoku institucionalnu odgovornost i poštovanje prema svojoj državi”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno prištinski mediji javljaju da je predsednik Kosova Hašim Tači smenu direktora KOA uslovio i ostavkama zamenika direktora i glavnog inspektora Kosovske obaveštajne agencije .

 

Tači odlučno protiv smene šefa tajne službe Gašija

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači čvrst je u stavu da direktor kosovske tajne službe, Driton Gaši, ne treba da bude smenjen.

Ostavku Gašija zatražio je ranije kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog umešanosti šefa kosovske obaveštajne službe u slučaj tajnog hapšenja i deportacije šest turskih državljana na Kosovu, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa u egzilu Fetulah Gulen.

Tači je, kako prenosi portal Indexonline, čvrsto odlučio da će, ukoliko Gaši bude smenjen, on otpustiti nekoliko osoba.

“Ako Gaši bude smenjen, onda će ostavku morati da podnesu i zamenik direktora Latif Merovci, glavni inspektor Škelzen Šipjani”, rekao je neimenovani izvor Indexonlinea.

Portal istovremeno ukazuje da odluka o smeni direktora kosovske obaveštajne agencije ne može da bude uovažna bez Tačijevog potpisa.

 

Izvor : TV Most / Beta/ B92

 

Comments