Odigrana pozorišna predstava “Primadone” u Mitrovačkom dvoru

U Mitrovačkom dvoru odigrana je  pozorišna predstava “Primadone” u režiji Irfana Mensura , koju su izvodile glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin.

Ovaj komad inspirisan je dramskim delom “Opsada Lenjingrada” španskog pisca Hozea Sančeza Sinestera.

“Moram priznati da smo sa uzbuđenjem dolazili ovoga puta kod vas i sa radošću što ćemo se sresti u pozorištu , na jednom lepom mestu gde i mi i vi želimo da se doživi nešto lepo” rekla je Rada Đuričin .

U predstavi su prikazane dve žene, dve glumice, dve primadone koje žive same u napuštenom pozorištu i uporno žele da spreče njegovo propadanje i rušenje. Tokom godina su postale prijateljice i usmerile su se ka istom cilju, a prethodno su obe bile zaljubljene u istog čoveka, koji je dok je bio živ , bio direktor pozorišta koje sada žele da sačuvaju.

Umesto rivalstva, žene pokazuju da imaju blizak odnos zbog ljubavi prema pozorištu i glumačkom pozivu .

“Irfan je napravio tu adaptaciju koja govori o spasavanju pozorišta. Svi i svaki čovek ponaosob mora imati svoj mali prostor koji će da ga spase od najezde primitivizma i užasa svake vrste i zapravo suštinske propasti ljudskog roda . Ova predstava je apel za to . Čak i ako je vaše pozorište kao petoparac , tako maleno , moramo brinuti o njemu i moramo da se zalažemo za to” poručila je Tanja Bošković.

Veoma značajan segment predstave su pesme koje su izvodile ove dve glumice večeras i koje su gledaoce vodile kroz ovu tragičnu i istovremeno komičnu priču, za koju je originalnu muziku komponovao Aleksandar Sanja Ilić, dok je Irfan Mensur autor tekstova.

Organizatori predstave su Studentski centar “Priština – Kosovska Mitrovica ” i Studentski parlament iz Kosovske Mitrovice .

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."