• Početna>
  • Vesti>

NVO sektor traži od Vučića nastavak pregovora u Briselu

Nova runda „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu na kojoj učestvuju predstavnici civilnog sektora iz Radne grupe nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, održaće se danas u Palati Srbija.

Prema najavi, skup se održava pod nazivom „Unutrašnji dijalog o Kosovu rešenje kosovskog pitanja – šansa ili pretnja evropskoj perspektivi Srbije“ i organizuju se tri panela – politički aspekti sveobuhvatnog rešenja; položaj srpske zajednice na KiM; pitanje KiM u kontekstu evropskih integracija Srbije – Poglavlje 35.

Kako je navela Radna grupa za Poglavlje 35 dan uoči sastanka, od predsednika Srbije zahteva se da se u procesu izrade platforme za sveobuhvatno rešenje kosovskog pitanja pridržava sledećih principa, koji predstavljaju „sine qua non“ evropske perspektive Srbije: mir u regionu i bezbednost građana; evropske integracije Srbije – „predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju“; kompromisno, realno i održivo rešenje – „neprihvatljiv je svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane“; nastavak procesa normalizacije i odnosa – „pregovori Beograda i Prištine moraju biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje rešenja“; nastavak unutrašnjeg dijaloga – „članice Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 konstatuju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Narodnoj skupštini“.

Ova runda „unutrašnjeg dijaloga“ prva je na kojoj direktno učestvuje predsednik Srbije. Predviđeno je da se Vučić učesnicima skupa obrati na početku prvog i drugog panela, dok će na početku trećeg panela govoriti ministarka Joksimović.

Kako je Danas ranije objavio, postojalo je neslaganje među predstavnicima civilnog društva oko pitanja kao što su format i agenda skupa, ali je na kraju postignut dogovor. Prvobitno je bilo planirano da se razgovori vode.

23. marta, ali su otkazani zbog zauzetosti zvaničnika Srbije, odnosno odsustva Vučića iz zemlje. Lista govornika je unapred utvrđena, dakle, neće biti moguća „ad hoc“ izlaganja. Bilo je i mišljenja da predstavnici civilnog društva treba da prenesu predsedniku Srbije da su nezadovoljni što dosadašnje runde „unutrašnjeg dijaloga“ nisu bile „inkluzivne“, odnosno što su stavove o rešenju kosovskog pitanja dosad javno predstavili mahom „strukture bliske državi“.

Prema našim saznanjima, pojedine organizacije civilnog društva, poput Beogradskog centra za bezbednost, portala European Western Balkans i Foruma za etničke odnose, koje učestvuju na sastanku u subotu, već su organizatorima skupa dostavile svoje sugestije i dokumentaciju. „Važnu ulogu na skupu svakako će imati stručnjaci za regionalna pitanja, poput Aleksandra Popova i Dušana Janjića“, kažu pojedini sagovornici Danasa iz NVO sektora.

A pojedine NVO, poput Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića, odbile su učešće. Iz Popovićevog Centra je saopšteno da ne želi da prisustvuje jer je za dijalog potrebna sloboda medija i kultura dijaloga u društvu, a njih nema. Popović kaže da je svaka članica Radne grupe samostalno donela odluku o učestvovanju na skupu u okviru Unutrašnjeg dijaloga u skladu sa svojim načelima i principima. Upitan koje NVO su prijavile svoje učešće na skupu, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe za poglavlje 35, ranije je za Danas rekao da će govoriti oko tridesetak predstavnika organizacija civilnog društva članica Nacionalnog konventa.

Prethodne razgovore sa predstavnicima civilnog društva Vučić je imao u proleće 2015. i to u užem sastavu, kada je reč o broju NVO, sa čijim se predstavnicima zvanično susreo. Tema razgovora bila je evrointegracija Srbije.

Vučić odgovorio Jeremiću: Nisam unajmio lobiste

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u SAD nije razgovarao sa lobističkim firmama koje bi ga predstavljale u Americi. „Nikoga nisam sreo tog tipa, ni skupog ni jeftinog. Nisam unajmio nikoga takvog tipa od kada sam na vlasti i kao predsedniku šta će mi to – nađem savetnika koji će da mi pomogne besplatno“, rekao je Vučić u petak u Ljigu. Predsednik je tako odgovorio na pitanje da komentariše tvrdnje Vuka Jeremića da je prošle nedelje u Njujorku pokušao da unajmi basnoslovno skupu lobističku firmu, koja mu još nije odgovorila da li je spremna da prihvati angažman. Vučić je rekao da ne zna odakle Jeremiću takve informacije. „Ne znam da li je to iz miljea onih kriminalaca iz kabineta (premijera Makedonije Zorana) Zajeva ili od srpskih kriminalaca“, rekao je Vučić i dodao da jedna laž bukvalno sustiže drugu laž.

Vuk Jeremić je u intervjuu za emisiju Zumiranje koja se emituje na portalu nedeljnika Vreme rekao da je predsednik Srbije prošle nedelje u Njujorku pokušao da unajmi basnoslovno skupu lobističku firmu, koja mu još uvek nije odgovorila da li je spremna da prihvati angažman da ga predstavlja u Americi.

Izvor: Danas

 

Comments

Pročitaj još