Brnabić: ZSO nije kompenzacija za Kosovo u UN

Premijerka Ana Brnabić odbacila je danas navode da je formiranje Zajednice srpskih opština kompenzacija za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Briselski sporazum mora da se implementira, jer dogovori mora da se poštuju.

Nema daljih pregovora oko ZSO. Nećemo dati ništa drugo, jer to stoji u Briselskom sporazumu“, rekla je premijerka, odgovarajući na pitanja  Đorđa Vukadinovića, poslanika Nova Srbija – Pokret za spas Srbije o izjavama Aleksandra Vučića i Marka Đurića u vreme kada je taj sporazum potpisan da se radi o „pobedi Srbije“ i „pobedi od pet – nula“.

Premijerka je navela da su te izjave i danas tačne  i da je Briselski sporazum bila diplomatska pobeda Srbije, a dokaz za to je što Priština ne želi da ga implementira.

Ona je navela da Srbija i danas insistira na sprovođenju Briselskog sporazuma i da “nismo mi krivi zato što Brisel ne poštuje dovoljno svoj sopstveni potpis, vreme i enegiju da bude garant Briselskog sporazuma“.

Ona je retorički upitala da li neko misli da Priština ne bi sprovela Briselski sporazum da je bio u njenom interesu i podsetila na sporazume koji je svojevremeno potpisao Borko Stefanović o integrisanom upravljanju granica.

“Kosovo i Metohija je nacionalno pitanje oko kojeg treba da se okupimo. Nije ispunjen deo Briselskog sporazuma koji se ticao energetike, jer taj deo zavisi od ZSO, ali je istina da je najveći deo Briselskog sporazuma Srbija primenila, zaključila je Brnabić.

Izvor: Danas

Comments

Pročitaj još