• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje 19 godina od početka NATO agresije: Zaboravljeni zločini se ponove

Polaganjem venaca na Spomenik istine, u Kosovskoj Mitrovici danas je obeleženo 19 godina od početka NATO agresije nad SR Jugoslavijom.

Simbolično, u 12 sati i 44  minuta, u Kosovskoj MItrovici se oglasila sirena za vazdušnu opasnost.

Vence su na Spomenik istine položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i Srpske liste.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je da i nakon dve decenije od bombardovanja, srpski narod odlučno ostaje na Kosovu i Metohiji.

““I posle 19 godina od NATO agresije, mi ponavljamo da smo istrajni, čvrsti i jači nego ikada, da ostajemo i gradimo svoje domove sa svojim porodicama na prostoru KiM i tražimo sva prava zagaranovana i obavezujućom Rezolucijom 12 44 SB UN, kao i sve ono sto je nakon toga dogovoreno”  rekao je Spirić.

Ispred Srpske liste, venac je položio poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić.

 

“Pominjemo ove zločine koji su se desili nakon juna ’99.godine jer je koren tih zločina zasađen 24.marta ‘99.godine kada je izvršena agresija NATO-a na Republiku Jugoslaviju. Ako zaboravimo zločin, on će nam se ponoviti. Kada smo zaboravili jame ’41.ponovilo se ’91. Zato smo svi danas zajedno ovde da se sećamo nevino stradalih i da kažemo slava i hvala svima koji položiše svoje živote u temelj srpske države” naglasio  je Simić.

Ispred SUBNOR-a venac je položio predsednik ovog udruženja Slobodan Bogićević.

Početak bombardovanja SRJ danas je obeležen i u Zvečanu prijemom porodica postradalih kod predstavnika Opštine Zvečan a potom i polaganjem venaca na Spomenik stradalima u centru Zvečana i spomen ploču u Žerovnici.

 

 

Comments

Pročitaj još