Vučić u sredu s Guterešom u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Antonijom Guterešom, potvrđeno je agenciji Beta u sedištu UN-a. On je u subotu otputovao u Njujork, a Glas Amerike objavio je juče da se radi o privatnoj poseti.

Blic: Diplomatska ofanziva 

Za sada nema zvanične potvrde iz Predsedništva o ovoj poseti, kao ni o razlogu sastanka.

Blic, međutim, javlja da je Vučić odlaskom u Njujork “nastavio diplomatsku ofanzivu koja već uveliko traje”.

“Predsednik pokušava da na različitim nivoima u UN, ambasadorima raznih zemalja obrazloži situaciju oko Kosova i položaja Srbije, ali sa svima razgovara i generalno oko stanja u regionu” preneo je Blic navode neimenovanog izvora iz “diplomatskih krugova”.

Vučić se sa Guterešom u Njujorku sastaje dva dana pred sastanak sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem. Ovaj sastanak u Briselu je prvi na visokom nivou u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, posle duže od šest meseci.

Da je Vučić u Njujorku javnost je saznala nakon što je lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, na Twitter-u tvrdio da je srpski predsednik u SAD, ali i da se prethodno sastao u Parizu sa kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem.

Jeremić: Sastanak sa Guterešom zatražen nakon što je u javnosti otkriveno da je Predsednik u Njujorku 

Generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković, negirao je, međutim, da se Vučić tajno sastajao sa Tačijem.

Jeremić je u međuvremenu izneo novu tvrdnju u vezi sa Vučićevim sastankom sa Guterešom.

“Takođe saznajemo, iz vrha UN – Misija Srbije je sastanak sa Generalnim sekretarom za Aleksandra Vučića zatražila tek juče, u večernjim časovima – nakon što je našoj javnosti otkriveno da boravi u Njujorku. Zahtev za sastanak sa šefom države Generalni sekretar po protokolu mora da prihvati,” naveo je na svom Twitter nalogu.

Comments

Pročitaj još