• Početna>
  • Vesti>

Nemački izaslanik u Prištini zbog kašnjenja satova u EU

Nekadašnji ministar životne sredine Nemačke Klaus Tepfer, kojeg je vlada ove zemlje imenovala za posrednika u rešavanju problema električne energije između Beograda i Prištine, boravio je juče na Kosovu. Sastao se sa premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem, koji mu je, navode iz Vlade Kosova, obećao saradnju u vezi sa ovim pitanjem.

Istovremeno, Haradinaj je zatražio od međunarodne strane, ali i od Vlade Srbije sprovođenje sporazuma o energiji, “koji predstavlja konačno rešenje problema energije”.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstanto odstupanje od programa rada od strane KOSTT (Kosovske elektromreže) u periodu januar-februar 2018.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

Izvor: Kossev, Tanjug

Foto: Vlada Kosova

Comments

Pročitaj još