Server: Haradinaju nedostaje hrabrost

Stručnjak za Ballkan Danijel Server smatra da je najbrži način da se reši pitanje Sporazuma o demarkaciji da premijer Ramuš Haradinaj podrži Sporazum.

Haradinaj je, pre nego što je došao na vlast, bio oštar protivnik tom sporazumu, podseća “Pobjeda”.

“Čini mi se da mu (Haradinaju) nedostaje hrabrosti da to uradi. Cenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću”, kaže Server za podgorički list.

Server, inače, profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins”, smatra i da zemlje regiona toliko rade jedna protvi druge, da Rusija neće morati da se meša. Prema Serveru, Rusija nije odustala od ambicije da, kako kaže, unese konfuziju, pa čak “dovede i do sukoba na Balkanu”.

Očekuje, kaže, da će se umešati i u predstojeće predsedničke izbore u Crnoj Gori.

Moskva, tvrdi, nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

“Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje”, tvrdi Server.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još