Server: Haradinaju nedostaje hrabrost

Stručnjak za Ballkan Danijel Server smatra da je najbrži način da se reši pitanje Sporazuma o demarkaciji da premijer Ramuš Haradinaj podrži Sporazum.

Haradinaj je, pre nego što je došao na vlast, bio oštar protivnik tom sporazumu, podseća “Pobjeda”.

“Čini mi se da mu (Haradinaju) nedostaje hrabrosti da to uradi. Cenim političare sa više hrabrosti, a manje potrebe za trivijalnošću”, kaže Server za podgorički list.

Server, inače, profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins”, smatra i da zemlje regiona toliko rade jedna protvi druge, da Rusija neće morati da se meša. Prema Serveru, Rusija nije odustala od ambicije da, kako kaže, unese konfuziju, pa čak “dovede i do sukoba na Balkanu”.

Očekuje, kaže, da će se umešati i u predstojeće predsedničke izbore u Crnoj Gori.

Moskva, tvrdi, nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

“Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje”, tvrdi Server.

 

Izvor : TV Most / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."