DAČIĆ: Poseta Mičela Srbiji veoma bitna

Novi američki “paket za Kosovo” mogao bi da se nađe na stolu pred srpskim zvaničnicima već u sredu, kada u Beograd stiže Ves Mičel, izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je dolazak Mičela vrlo bitan i da je to prva poseta tako visokog zvaničnika iz nove vašingtonske administracije.

 

On je dodao da je već imao prilike da se sretne sa Mičelom i da su prvi utisci pozitivni: Moramo da iskoristimo kontakte sa ljudima iz Trampove vlasti, jer je opšte poznato da nam administracija koju je personifikovala dinastija Klinton nije bila naklonjena, rekao je Dačić.

 

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da se u predlozima koji se navode u “amesričkom dokumentu” Srbiji zapravo ne nudi ništa novo i ne obećava ništa konkretno. Pred Srbijom su teški dani. Mi imamo naš put ka EU, ali to ne znači da ćemo se odreći Kosova i Metohije. Čini mi se da nam sada Vašington traži da pristanemo da Priština uđe u UN i tako se odreknemo Kosova, a zauzvrat nam ne nudi ništa, rekao je Drecun.

 

Takođe, ni ponuda o širokim izvršnim ovlašćenjima ZSO nije nova, jer je to već predviđeno sporazumom koji je potpisan još pre pet godina, a Priština uporno blokira njegovo sprovođenje, rekao je Drecun i dodao da bi mnogo iskreniji pristup Amerike bio da konačno natera Prištinu da sedne za sto i počne sa formiranjem ZSO.

 

Izvor Fonet/Novosti

Comments

Pročitaj još