• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj:Spreman sam da da pronađem dogovor sa Srpskom listom

Pitanje demarkacije i dalje je jedna od najaktuelnijih tema na Kosovu. Iako kosovski premijer  Ramuš Haradinaj najavljuje da će ovo pitanje naći u Skupštini Kosova sledeće nedelje, zbog stavova pokreta “Samoopredeljenje” i “Srpske liste” analitičari smatraju da će dogovor oko ove teme teško biti postignut.

Pitanje ratifikacije granične linije sa Crnom Gorom trebalo bi da bude pokrenuto sledeće nedelje, najavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u intervjuu za RTK, gde je rekao da je u stalnim razgovorima sa Srpskom listom i da postoji mogućnost da i oni podrže ovaj sporazum, čime će biti obezbeđen dovoljan broj glasova za njegovo usvajanje.

“‘Srpska lista’ za sada ne odbija razgovor na ovu temu ali su i u međusobnim razgovorima o mogućnosti da podrže ovaj proces. Ja poštujem Srpsku listu, izabrane poslanike, njihov autoritet, oni su ljudi sa Kosova, razgovaramo sa njima kako bi oni pomogli slobodu kretanja građana Kosova. Međutim sloboda kretanja ne može doći gubitkom teritorije ili davanjem koncesija. Ja sam spreman da pronađemo zajednički jezik sa Srpskom listom i verujem da je ovo u interesu i kosovskih Srba jer i oni nemaju bezvizne pasoše i ne mogu da putuju u inostranstvo”, rekao je Haradinaj.

Srpska lista odbacila je juče insinuacije o navodnom pogađanju njihovih poslanika u vezi sa pitanjem demarkacije sa Crnom Gorom.

“Za Srpsku listu tema demarkacije uopšte ne postoji, niti nas to pitanje interesuje, i njime neka se bave albanske partije u skladu sa svojim političkim programima”, navode iz Srpske liste.

Pitanje demarkacije granice između Kosova i Crne Gore ustvari pitanje koje se tiče Srbije i Crne Gore tako da “Srpska lista” ne bi trebalo da glasa za ovaj sporazum, kaže član Srpskog nacionalnog foruma Živorad Lazić.

“Srpska lista ne bi trebalo da podrži demarkaciju, to je problem albanskih partija pa neka se one međusobno dogovaraju na koji način će da reše to pitanje. Na osnovu odnosa partija koji je u Skupštini Kosova ne verujem da će biti obezbeđen dovoljan broj glasova ni sledeće nedelje. Sve u svemu ne očekujem skoro usvajanje”, rekao je Lazić.

Ni politički analitičar Nedžmedih Spahiu nije optimista po pitanju ratifikovanja Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom sledeće nedelje.

“Srpska lista ima priliku da postavlja uslove i sve od toga zavisi. Da li će biti postignut dogovor ili ne nije teško pretpostaviti. Očigledno su u toku neki teški razgovori s obzirom da se ovo pitanje toliko odlaže kao i da je razlika između ponude i potražnje očigledno velika”, rekao je Spahiu.

Sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom potpisan je još avgusta 2015. godine u Beču, koji je Skupština Crne Gore odmah ratifikovala. Evropska komisija je jasno stavila do znanja da bez ratifikacije ovog sporazuma Kosovo ne može dobiti bezvizni režim.

RTK2

Comments

Pročitaj još