ERP KiM: Srbi su autohtoni narod na KiM-u, a ne okupatori

Nedavno saopštenje Islamske zajednice Kosova u kojem je objavlјena reakcija na izjavu beogradskog muftije Jusufspahića da je „Kosovo kolevka Srbije“, nimalo ne doprinosi izgradnji poverenja među verskim i nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji. Brojni međunarodni istorijski izvori jasno ukazuju da srpski narod u kontinuitetu živi na prostorima današnjeg KiM-a, o čemu svedoče srednjovekovne povelјe, prve osmanske knjige popisa stanovništva (defteri), kao i brojni hrišćanski spomenici srpskog naroda i srpske crkve. Ovi istorijski dokazi ni u čemu ne negiraju postojanje albanskog naroda i njegova prava, ali ne dopuštaju da se brutalnim neistinama negira postojanje srpskog naroda i tradicije, kao autohtonog elementa u istoriji ovog regiona. Umesto da daje zapalјive političke izjave koje vređaju verska i nacionalna prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, Islamska zajednica Kosova bi trebalo da se više pozabavi problemom rastućeg verskog ekstremizma među jednim delom muslimana na Kosovu – saopšteno je danas iz Eparhije raško-prizrenske, u reakciji na ovonedeljno saopštenje kosovske islamske zajednice. Saopštenje ove zajednice, u kojem se navodi da “Kosovo nikada nije bilo deo Srbije, a kamoli kolevka Srbije”, te da je “Kosovo na kratko bilo okupirano od strane Srbije”, razmatrano je na redovnom godišnjem zasedanju Eparhijskog Saveta Eparhije raško-prizrenske u manastiru Gračanica. Saopštenje ove eparhije prenosimo u celosti. 

Nedavno saopštenje Islamske zajednice Kosova u kojem je objavlјena reakcija na izjavu beogradskog muftije Jusufspahića da je „Kosovo kolevka Srbije“, nažalost, nimalo ne doprinosi izgradnji poverenja među verskim i nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji.

Tvrdnja Islamske zajednice Kosova da „Kosovo nikada nije bilo deo Srbije, a kamoli kolevka Srbije“ i da je „Kosovo samo nakratko bilo okupirano o strane Srbije“ predstavlјa krajnje provokativan primer manipulacije istorijom i tešku uvredu.

Srpska država postojala je na ovim prostorima još od ranog srednjeg veka, a pravoslavno hrišćanstvo sa svojom bogatom tradicijom vekovima je starije od islama koji se na ovim prostorima pojavio tek dolaskom Osmanskog carstva.

Brojni međunarodni istorijski izvori jasno ukazuju da srpski narod u kontinuitetu živi na prostorima današnjeg Kosova i Metohije, o čemu uostalom svedoče srednjovekovne povelјe, prvi osmanske knjige popisa stanovništva (defteri) kao i brojni hrišćanski spomenici srpskog naroda i naše Crkve.

Ove istorijske i nepobitne činjenice ni u čemu ne negiraju postojanje albanskog naroda i njegova prava, ali ne dopuštaju da se brutalnim neistinama negira postojanje srpskog naroda i tradicije kao autohtonog elementa u istoriji ovog regiona.

Ova krajnje politikantski obojena izjava Islamske zajednice Kosova duboko vređa srpski narod i indirektno podstiče nastavak nasilјa protiv Srba i naših svetinja čiji smo svedoci posebno poslednjih 19 godina kontinuirane diskriminacije i uništavanja hrišćanske baštine SPC i pored međunarodnog vojnog i civilnog prisustva. Umesto da daje zapalјive političke izjave koje vređaju verska i nacionalna prava srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve, Islamska zajednica Kosova bi radije trebalo da se više pozabavi problemom rastućeg verskog ekstremizma među jednim delom muslimana na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."