Vučić: Stav međunarodne zajednice sada samo status

Poslednji dan kampanje za izbore u Beogradu idem da razgovaram sa Hašimom Tačijem. Da li je meni lepo da razgovaram s njim? – Nije. – Da li je lepo njemu da razgovara sa mnom? – Nije, ali mi moramo da razgovaramo, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Jutarnjem programu TV Hepi.

„To mi je posao i važno je da se sastajemo i bolje da se sastajemo ako će to da sačuva glavu bilo kom detetu ili starcu na Kosovu“, istakao je Aleksandar Vučić za TV Hepi.

On je podsetio da svi znamo kada pričamo o Kosovu da su se srpska Vojska i policija povukle sa KiM 1999. i da su umesto njih došle strane službe i da od tada nijedna istraga nije dovršena, da niko nije odgovarao za martovski pogrom, kao ni progon naših ljudi sa njihovih vekovnih ognjišta.

Više nije, kako kaže, stav međunarodne zajednice standardi pre statusa, već je sada stav samo status.

Od perioda poznatog kao sukob Tadić- Koštunica, svet je priznao Kosovo i vi od mene danas tražite da vodeće svetske sile i sve zemlje koje su priznale Kosovo sada kažu „izvinte mi smo pogrešili“. „To se neće dogoditi, a svi se prave blesavi. Mi smo bar uspeli da se vratimo za pregovarački sto“, kazao je Vučić i ponovo upotrebio poređenje sa šahovskom tablom.

„Uspeli smo da im skinemo dva pešaka i da je dama u minusu. Borimo se u nemogućim uslovima, a sve vreme nam pričaju ne valja ovo, nevalja ono…Pa recite onda šta je ono što je dobro ali realno. Nema toga. Pričamo sve vreme o kontroli štete. Godinu dana sam se borio samo da Srbiju vratimo u tu partiju šaha“, istakao je Vučić.

On je rekao i da je zahvalan nemačkoj kancelarki što ga je saslušala i dodao da bi njen stav bio i oštriji da nije pokazao dozu hrabrosti.

„Ja sam im rekao – da li hoćete rešenje? Da li želite da vidite da je Srbija ponižena? To sam rekao i Zigmaru i rekao sam mu da taj film nećete da gletae. Hoćemo kompromis, ho’emo dogovor i to je važno, da imamo bolje odnose. Ali, ne možete vi sve da dobijete a Srbi sve da izgube“, rekao je Vučić.

On je rekao i da je nemačkog šefa diplomatije upitao i kako da izađe pred Srbe i kaže da nema ništa od Kosova i da su to rekli naši prijatelji. „Pa svi Srbi da uzmu tiganj i da me lupe u glavu“, dodao je on.

 

Izvor: B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."